Slavná Isetta z dílny BMW má svůj elektrický klon. Pochází ze Švýcarska

Slavná Isetta z dílny BMW má svůj elektrický klon. Pochází ze Švýcarska
  • Design vozítka značky Microlino kopíruje svérázný design vozu BMW Isseta z 50. let
  • Jde o malý městský elektromobil s délkou 2,4 metrů a hmotností 250 kilogramů

Společnost Micro Mobility Systems AG před dvěma lety představila koncept elektromobilu Microlino. Jeho design vychází z legendárního vozítka BMW Isetta, který se stal průkopníkem opravdu malých automobilů. Elektromobil prošel evropskou homologací a již brzy se bude vyrábět. „Moderní automobil je příliš velký na denní používání,“ říká Oliver Ouboter, čtyřiadvacetiletý zakladatel firmy. Jeho o dva roky mladší bratr Merlin pak vypráví o tom, jak jejich nápad prezentovaný na ženevském autosalonu v roce 2016 přilákal mnoho lidí: „ Za tři nebo čtyři dny jsme měli rezervace na 500 aut.“

Elektromotor má výkon pouze 15 kW (20 koní), což ale postačí k dosažení maximální rychlosti 90 kilometrů v hodině. Hmotnost totiž činí pouze 250 kilogramů. Kapacita baterií je v levnější variantě 8 kWh a měla by vystačit na ujetí 120 kilometrů. Silnější, 14,4kWh baterie by pak měla zajistit akční rádius okolo 210 kilometrů.

Na délku měří Microlino jen 2,4 metry. Parkovat se s ním tudíž bude ještě snáze než se smartem. Jelikož se jedná o elektromobil, bude mít třeba v Praze zajištěno parkování na celý rok pouze za stokorunu.

Cena začíná už na 12 000 eur. Na druhou stranu se jedná o poměrně spartánsky vybavený vůz pro dva cestující. Ti se do interiéru dostanou po otevření dveří, které zabírají celou příď. Společně s nimi se odklopí i volant a nástup tak bude pohodlnější. Dalším zajímavým řešením je zakomponování zpětných zrcátek do reflektorů, které jsou na boku vozidla. Předprodej bude zahájen už letos ve Švýcarsku a počátkem příštího roku dorazí vůz do Německa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze