„Miniautomobilka“ smart předvedla opravdu chytrou a lákavou budoucnost

„Miniautomobilka“ smart předvedla opravdu chytrou a lákavou budoucnost
  • O dojezd se starají baterie o kapacitě 30 kWh
  • V případě, že auto není využíváno, si automaticky najde nabíjecí stanici a dobije své baterie
  • smart umí pomocí displeje na přídi komunikovat například s chodci
  • Carsharing car2go má více jak 2,5 milionu uživatelů, do roku 2025 by se číslo mohlo zpětinásobit

Carsharing neboli sdílení vozidel je větší a větší trend, kterého se chytají i jednotlivé automobilky. Na frankfurtském autosalonu svojí vizi ukazovala automobilka smart. Své vizi říká CASE, což je zkratka odvozena od slov (Connected, Autonomous, Shared & Services a Electric Drive).

Tuto filozofii ilustruje smart vision EQ, tedy produktová studie. Daimler, pod který smart spadá, chce do roku 2022 uvést do výroby více než deset nových elektromobilů, od malého smartu až po velké SUV.

„smart vision EQ fortwo je naší vizí městské mobility budoucnosti, je to nejradikálnější koncepční automobil pro sdílení vozidel vůbec: zcela autonomní, maximálně komunikativní, příjemný, rozsáhle individualizovatelný a samozřejmě elektrický,“ říká šéfka smartu Annette Winkler. „Studií smart vision EQ fortwo dáváme tvář tématům, jimiž Mercedes-Benz Cars popisuje v rámci své strategie CASE své představy o budoucí mobilitě,“ dodává. Pod Daimler spadá i carsharing car2go, který má momentálně více než 2,6 milionu zákazníků na celém světě. Studie tvrdí, že do roku 2025 by se číslo mohlo až zpětinásobit.

Celá vize je velmi zajímavá. Zákazník si přivolá vozidlo smart vision EQ fortwo prostřednictvím mobilního zařízení. Přední maska slouží na jedné straně k individualizaci a na druhé straně̌ ke komunikaci s okolím (např. informace pro chodce při přecházení ulice). Dveře studie jsou potaženy elektronicky ovládanou fólií. Neobsazené vozidlo tak může zobrazovat informace o místních akcích, předpověď počasí, zprávy nebo čas. Na masce s displejem Black Panel lze rozpoznat, zda uvnitř smartu cestuje jedna nebo dvě osoby.

V útrobách má smart vision EQ fortwo lithium-iontové akumulátory o kapacitě 30 kWh. Není-li automobil používán, vyhledá automaticky nabíjecí stanici, aby doplnil zásobu elektrické energie. Alternativně se mohou tyto automobily připojit k elektrické síti indukčně, vracet do ní elektrický proud a v roli „kolektivního akumulátoru“ tak přispívat k překlenování špiček ve spotřebě. smart tím přebírá důležitou funkci pro realizaci potřebných změn v oblasti energetiky.

No, vypadá to, že nás čeká opravdu zajímavá budoucnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze