Autonomní elektrický smart je zabiják taxi služeb

Autonomní elektrický smart je zabiják taxi služeb
  • Říká si smart vision EQ fortwo
  • Setkáme se s ním již za dva týdny ve Frankfurtu
  • S chodci vozítko komunikuje přes čelní LCD panel

Autonomní řízení jednou bude součástí našeho každodenního života. Místa, kde bychom občas mile rádi přepnuli na autopilota, jsou dlouhé dálniční tahy a ucpaná města. Stejně svět vidí i Mercedes-Benz, a proto nám ukázal koncept se jménem smart vision EQ fortwo. Ten bude představen ve Frankfurtu a měl by být specialistou na městský provoz. Všechny pobočky smartu se budou co nevidět proměňovat na prodejny pouze elektromobilů, takže samozřejmě i v případě tohoto konceptu jde o čistý elektromobil.

Odlišný je ale v tom, že je vyroben speciálně pro CASE. Zkratka CASE je tvořena slovy Connected, Autonomous, Shared a Electric, takže každý z nás nejspíš pozná, o čem služba je. Sdílení je pravděpodobně budoucnost a jestli bude spojená navíc s autonomním řízením, tak my jen tleskáme. Malý smart tedy může jezdit celý den po městě a vozit lidi za minimální peníz. O svých úmyslech a plánech navíc umí chytře informovat okolí pomocí LCD panelu v předním nárazníku. Koncept má navíc průhledné dveře, abyste v něm nedělali nějaké skopičiny. Místa je zde tak akorát pro dva a přitom jde o skutečně malý vůz s délkou 2 699, šířkou 1 720 a výškou 1 535 mm. Na tak malé vozítko má „smartík“ docela slušnou kapacitu baterie. 30 kWh by mu dle našich odhadů mohla vydržet na 200 až 250 reálných kilometrů v centru města.

Mercedes plánuje do roku 2022 uvést 10 elektrických modelů od malých smartů až po velká SUV. My doufáme, že tam bude i tenhle prcek.

Zdroj: media.daimler.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze