Mercedes-Benz Generation EQ: elektrický dojezd 500 km, do tří let na trhu

  • Mercedes ukázal koncept Generation EQ, do tří let uvede sériové provedení
  • Nový elektromobil z kategorie SUV má dojezd 500 km a výkon až 300 kW
  • Mercedes pro své elektromobily uvedl zároveň novou značku EQ

Mercedes dlouho sliboval zcela nový start své elektromobilní budoucnosti. A ta přišla dnes, na autosalonu v Paříži. Představil zcela novou značku EQ, kterou ponesou budoucí elektromobily s třícípou hvězdou, a oznámil také masivní investice do vývoje, včetně 500 milionů eur na stavbu druhé nové továrny na baterie v Německu.

Mercedes Benz Generation EQ – pařížský autosalon 2016

Hlavní hvězdou rána v Paříži byl ale nový koncept Generation EQ, který ukazuje, jak budou vypadat elektrické Mercedesy budoucnosti. Ale ne tak vzdálené budoucnosti, protože sériové provedení má na trh dorazit do tří let. Jedná se o SUV střední třídy velikostně a charakterově podobné modelu GLC, se kterým má mít i podobnou cenu.

Zaujmou nové designové prvky, aerodynamické linie, svítící pásky a stříbrný lak v tom duchu, jak jsme to mohli vidět i u předchozích konceptů Mercedesu, například IAA. Hodně odvážná je svítící přední maska a absence klik i zrcátek, které nahradily kamery. Jak moc bude Mercedes odvážný a kolik z těchto nezvyklých prvků se dostane za tři roky i do sériového provedení, se teprve ukáže.

Nový Mercedes Generation EQ je postaven na zcela nové podvozkové platformě umožňující využití celé podlahy pro zastavění bateriemi. Díky tomu má nabídnout slušný dojezd až 500 kilometrů a zaujme také indukční nabíjení baterií. Generation EQ je čtyřkolka se dvěma elektromotory uloženými na každé nápravě. Celkový výkon bude až 300 kW.

Nebudou chybět ani autonomní funkce, i když plně autonomní jízdu ještě po uvedení na trh za tři roky zřejmě vůz nepřinese – tu chce Mercedes nasadit do svých modelů od roku 2020. Jistý je však futuristický interiér. I kdyby byl z poloviny tak odvážný jako ten v konceptu, půjde u Mercedesu o malou revoluci.

Mercedes-Benz Generation EQ se na trh dostane pravděpodobně v roce 2019, cena zatím nebyla stanovena. Bude se ale prý pohybovat na úrovni „dobře vybaveného modelu GLC“, což znamená někde zhruba na úrovni 1,5 milionů korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze