SEAT plánuje šest elektrifikovaných modelů i vlastní elektromobilní platformu

SEAT plánuje šest elektrifikovaných modelů i vlastní elektromobilní platformu
  • SEAT vloni vynaložil přes 1,2 miliardy eur na investice, výzkum a vývoj
  • Na projektu vlastní platformy bude pracovat více než 300 inženýrů

SEAT dnes představil svou elektrickou strategii, která bude do začátku roku 2021 zahrnovat šest elektrických a plug-in hybridních modelů. Elektrická verze Mii a elektromobil el-Born se stanou prvními dvěma zcela elektricky poháněnými modely značky, zatímco v rámci nové generace modelu Leon a modelové řady Tarraco budou nabízeny hybridní pohony s možností nabíjení. Rovněž modely Cupra Leon a Cupra Formentor budou k dispozici v externě nabíjitelné hybridní variantě.

SEAT bude poprvé v historii společnosti vyvíjet novou automobilovou platformu ve spolupráci se značkou Volkswagen. Půjde o menší verzi modulární platformy MEB pro elektromobily. Na jejím základě se budou vyrábět různá vozidla s délkou asi čtyři metry, a to různých značek včetně značky SEAT. Cílem nové platformy je vyvinout cenově dostupné elektromobily se vstupní cenou nižší než 20 000 eur. Na tomto projektu bude ve Španělsku pracovat více než 300 kvalifikovaných inženýrů.

Předseda představenstva Luca de Meo během prezentace výsledků v sídle společnosti SEAT v Martorellu uvedl, že „SEAT má nyní v koncernu Volkswagen jasnější roli a díky dosaženým výsledkům nám byl svěřen vývoj nové platformy pro elektromobily. Technické centrum SEAT bude poprvé vyvíjet platformu, která může být využívána více značkami na celém světě.“

Dr. Herbert Diess, předseda představenstva společnosti Volkswagen AG, se zúčastnil prezentace a zdůraznil roli značky SEAT v rámci koncernu Volkswagen: „SEAT hraje novou roli v rámci koncernu Volkswagen a přebírá ještě větší odpovědnost. Aktuální úspěchy potvrzují potenciál značky SEAT využívat příležitosti k růstu a vstupovat na nové trhy.“ Dr. Diess dodal, že „projekt platformy pro malé elektromobily je velkým krokem k ještě dostupnější elektrické mobilitě. SEAT vyvine první elektromobil, který bude speciálně zkonstruován pro cestování po městě.“

Elektrická ofenziva zasahuje do dalších oblastí nad rámec nových modelů a zahrnuje také strategii v oblasti mikromobility. Jak oznámil předseda představenstva společnosti SEAT během veletrhu MWC (Mobile World Congress), SEAT bude mezi koncernovými značkami lídrem v mikromobilitě. V této strategii sehraje významnou úlohu nedávno představený koncepční vůz Minimó. Druhým příkladem řešení pro městskou mikromobilitu, předkládaných společností SEAT, je elektrická koloběžka SEAT eXS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze