SEAT v Barceloně ukazuje svou vizi městské mobility. Minimó má vyměnitelné baterie

aktualizováno o video
SEAT v Barceloně ukazuje svou vizi městské mobility. Minimó má vyměnitelné baterie
  • Elektromobil kombinuje nejlepší vlastnosti automobilů a motocyklů a minimalizuje plochu, kterou vozidla zabírají ve městech
  • Čtyřkolové vozidlo se vyznačuje futuristickým designem, agilitou a praktičností
  • SEAT Minimó je prvním vozidlem navrženým speciálně pro služby sdílené mobility

Veletrh Mobile World Congress v Barceloně je především o chytrých telefonech, tabletech, hodinkách a různých gadgetech. Barcelona je však domácí půda automobilky SEAT, a tak právě na MWC nechybí. Na svém stánku ukazuje svůj pohled na budoucnost městské mobility.

Automobilový průmysl se přizpůsobuje změnám v pohledu zákazníků na individuální dopravu. SEAT nabízí pro tyto výzvy řešení v podobě vozidla Minimó, které jsme poprvé vyvinuli specificky k tomuto účelu. Kombinací techniky pro autonomní jízdu a systému elektrického pohonu vytváříme budoucnost městské mobility,“ řekl Luca de Meo, předseda představenstva společnosti SEAT.

Minimó kombinuje výhody menších rozměrů motocyklu s bezpečností a komfortem větších osobních vozidel s cílem eliminovat mnohé neduhy cestování po městě. Díky zcela elektrickému pohonu s nulovými emisemi lze s tímto vozidlem bez omezení cestovat i v městských centrech s nejpřísnější emisní legislativou. Další výhodou je možnost výměny baterie. Vozidlo tak rychle a efektivně získá novou zásobu elektrické energie. Pro soukromé zákazníky se tím výrazně zkrátí doba nabíjení a provozovatelům služby sdílení městských elektromobilů se sníží provozní náklady.

Koncepční vůz s vnější délkou 2,5 metru a vnější šířkou 1,24 metru je dostatečně kompaktní, aby projel i těmi nejucpanějšími městskými ulicemi a využil i ty nejmenší mezery pro zaparkování. Jedním předním světlometem připomíná motocykl, zatímco design zadní svítilny je inspirován světem letadel a umocňuje agilitu vozidla. Ale temperamentní design vozidla Minimó nabízí také praktičnost.

Design vozu Minimó ukazuje, jak chápeme městskou mobilitu, a to svou hospodárností, vynikajícím poměrem ceny a užitné hodnoty a snižováním nákladů v kombinaci se vzrušujícím designem. Naše Minimó dokazuje, že i ve světě elektromobilů a sdílení automobilů je místo pro zábavu a styl. Design tak hraje ještě důležitější roli než dosud,“ řekl Alejandro Mesonero, šéfdesignér společnosti SEAT.

V oblasti konektivity nabízí vozidlo dokonale integrovaná digitální řešení pro soukromé uživatele i klienty služeb sdílení automobilů na základě digitálního klíčku a bezkabelové technologie Android Auto. Centrální digitální displej za volantem kombinuje funkce panelu přístrojů a digitálních aplikací chytrého telefonu uživatele s nezbytnými požadavky na bezpečnost jízdy. Uživatelé mohou díky Google Asistentovi v rámci systému Android Auto sledovat provoz s oběma rukama na volantu a zůstávat přitom díky hlasovým povelům ve spojení s okolním světem, plnit různé úkoly a ovládat multimediální systémy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze