Co se přesně myslí mikromobilitou a co byste o ní měli vědět

Co se přesně myslí mikromobilitou a co byste o ní měli vědět
  • Řešením pro mikromobilitu jsou malá, elektricky poháněná vozidla, často používaná na prvním a posledním úseku cesty
  • Skútry, koloběžky a jízdní kola patří mezi dopravní prostředky, které mohou snížit emise CO2 a zlepšit plynulost dopravy v městských oblastech
  • Do roku 2040 bude podle prognóz žít ve městech až 65 % obyvatelstva

Mikromobilita patří v současnosti mezi často skloňovaná slova. Co přesně toto slovo vyjadřuje a jak mění způsob, jímž uvažujeme o dopravě? Mikrobilita označuje řešení pro cestování na krátké vzdálenosti, obvykle na prvním nebo posledním úseku cesty. Celosvětově je přibližně 60 % jízd automobilem kratších než 8 kilometrů. Podle studie Centra McKinsey pro budoucí mobilitu by přitom bylo v těchto případech možné používat místo automobilu řešení pro mikromobilitu.

Bikesharing

Velkoměsta se ohromující rychlostí mění v důsledku demografických změn a celkového růstu počtu obyvatel. Každý týden se do velkoměst stěhuje 1,3 milionu lidí. Do roku 2030 vzroste počet „megaměst“, což jsou městské oblasti s více než 10 miliony obyvatel, na 43. To je o 12 více než dnes. A v roce 2040 bude podle prognóz žít 65 % obyvatel ve velkoměstech. Vývoj řešení pro mikromobilitu je však mnohem komplexnější než pouhé vytvoření produktu. „Velkoměsta chtějí hledat řešení se společnostmi. Pokud jen vyšlete do ulic velké množství skútrů, je to špatný přístup. Vynakládáme velké úsilí na spolupráci s místními úřady,“ říká Fabian Simmer, manažer digitálních produktů a služeb ve společnosti SEAT.

Města rostou přímo před očima. Z toho vyplývá mnoho výzev a mikromobilita sehraje klíčovou roli při hledání jejich řešení minimálně z hlediska ochrany životního prostředí a úspory času. Například Carla přijede na parkoviště na okraji města a odtud se do své kanceláře přepraví na koloběžce, která je uložena v zavazadlovém prostoru jejího vozu. Simmer k tomu říká: „Lidé chtějí úsporu času a více komfortu, čehož chtějí dosahovat ekologickým způsobem.“

Mezi řešení patří lehká vozidla, obvykle s elektrickým pohonem, jako jsou například skútry, koloběžky nebo jízdní kola, a další dopravní prostředky. „Produkty pro mikromobilitu jsou důležité pro soukromé zákazníky, ale také pro pronajímatele. Při vývoji budoucí generace těchto produktů zohledňujeme požadavky obou cílových skupin. V závislosti na denní době by uživatelé měli mít na výběr různé dopravní prostředky,“ říká Simmer.

Na právě probíhajícím veletrhu MWC v Barceloně ukázala automobilka SEAT svojí vizi dopravního prostředku pro mikromobilitu. V Praze do mikromobility můžeme zařadit například koloběžky Lime, které můžete potkat v širším centru Prahy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze