Pražané na koloběžkách Lime najezdili více jak 300 tisíc kilometrů

Pražané na koloběžkách Lime najezdili více jak 300 tisíc kilometrů
  • Za první tři měsíce, co Lime v České republice funguje, se svezlo téměř 50 tisíc lidí
  • Prioritou společnosti Lime je bezpečnost uživatelů koloběžek i všech ostatních účastníků silničního provozu
  • Nejúspěšnějším trhem na světě je pro Lime francouzská Paříž, ve které koloběžky za půl roku fungování využilo 285 tisíc lidí

Elektrické koloběžky Lime za první tři měsíce provozu v Praze zaznamenaly 185 tisíc jízd. Ulicemi Prahy se na nich alespoň jednou svezlo takřka 50 tisíc lidí. Do konce roku 2018 Pražané na koloběžkách najezdili 315 tisíc kilometrů. V následující sezoně se Lime chce zaměřit na zkvalitňování služeb, dále chce pokračovat v otevřených jednáních s městem a upevňovat spolupráci s jednotlivými městskými částmi.

Novější typ koloběžky Lime

Společnost Lime rozmístila po Praze své první koloběžky 28. září 2018 a obyvatelé i návštěvníci Prahy si je okamžitě oblíbili coby pohodlný prostředek, jak se rychle, ekologicky a bez námahy pohybovat po městě. Pražané měli po prvních třech měsících provozu elektrických koloběžek na kontě 185 tisíc jízd, během kterých urazili 315 000 kilometrů. Průměrná doba jízdy na koloběžce byla 9 minut a uživatelé koloběžku v průměru využili na vzdálenost 1,6 kilometru.

Bohužel se vyskytly i problémy, kdy se koloběžky často po ulicích povalovaly rozlámané či rozházené a ne všechny občany Prahy těšilo, že se koloběžky prohánějí po ulicích metropole.

Cílem Limu je řešit výzvy spojené s městskou mobilitou. Vidíme to po celém světě, kde každé velké město má potíže s dopravními zácpami, nedostatkem parkovacích míst a znečištěním v důsledku nadměrné dopravy. Lime přišel s ideálním řešením rychlého a pohodlného pohybu po městech, a to s nulovými emisemi,“ vysvětluje poslání společnosti Lime provozní manažer Ondřej Široký.

Prioritou společnosti Lime je také bezpečnost uživatelů koloběžek i všech ostatních účastníků silničního provozu. Pomocí aplikace společnost edukuje své uživatele, jak mají správně jezdit a parkovat, a celosvětově běží také velká osvětová kampaň Respect the Ride, která zahrnuje například workshopy věnované bezpečné jízdě a pohybu po městě dle pravidel. Uživatelé se zároveň mohou připojit k závazku bezpečné jízdy s respektem k okolí a na oplátku získají zdarma helmu.

Aktuálně Lime působí již ve 100 světových městech napříč pěti kontinenty a uživatelé zelených koloběžek do konce roku 2018 najezdili 25 milionů jízd, během kterých urazili vzdálenost celkem 43 milionů kilometrů. Nejúspěšnějším trhem na světě je pro Lime francouzská Paříž, ve které koloběžky za půl roku fungování využilo 285 tisíc lidí. Ti již brzy pokoří milník 3 milionů jízd. Kromě vysoké koncentrace lidí prospívá provozu koloběžek v Paříži i vyspělá infrastruktura pro cyklisty, která je základem pro udržitelnou městskou mobilitu.

S rozvojem cyklostezek by chtěl Lime pomoci i v Praze. „Cyklostezky a pruhy pro cyklisty jsou pro rozvoj ekologické přepravy po městě klíčové. Chceme spolupracovat s městem i se zodpovědnými institucemi a podílet se na rozvoji infrastruktury v Praze, a to třeba sdílením anonymizovaných dat o pohybu uživatelů koloběžek, případně sdílením našich zkušeností z ostatních světových či evropských metropolí,“ komentuje Ondřej Široký cíle Limu v Praze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze