Android Auto
test

Android Auto

Google Mapy i Asistent ve vašem autě
20

Říká se, že se celý svět přesouvá do naší kapsy, do mobilního telefonu. Ten kombinuje fotoaparát, diář a vlastně celou kancelář, spojuje nás skrze sociální sítě se světem a díky němu se ve světě i orientujeme. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se telefon dokáže naplno propojit s automobily. Vedle konkurenčního Apple CarPlay je na trhu i Android Auto a v dnešním testu se podíváme na to, kam se za tři roky posunulo a jak se s ním funguje dnes. Je užitečné, nebo je lepší používat vestavěné infotainmenty v autech?

Hlavní motivací pro používání Android Auto je samozřejmě podpora Google Map a on-line funkcí, přičemž vše můžete sledovat na displeji infotainmentu, který bývá zpravidla větší než u vašeho telefonu. Pokud máte poslední generace nejvyšších verzí infotainmentů s on-line funkcemi, dopravou, propojením na Spotify a další služby, tak si možná říkáte, že je nějaké Android Auto vlastně zbytečné. Ale opak je pravdou a v testu si ukážeme proč. Android Auto můžete navíc používat i v případě, že ho vaše auto přímo nepodporuje.

Android Auto – test

Kabelem, bezdrátově i úplně samostatně

První věc hned na začátek. Android Auto bohužel stále není oficiálně podporováno v Česku. To znamená, že pokud máte telefon v češtině a s českým Google Play účtem, nebudete mít možnost si aplikaci oficiálně stáhnout. Jedinou možností je tedy přepnout si účet do některé ze zemí, kde Android Auto oficiálně funguje, případně si stáhnout APK instalační soubor a nahrát si ho do telefonu z jiného zdroje. Zde ale doporučujeme nejvyšší opatrnost, neb můžete být napadeni malwarem. Mimochodem skutečnost, že Android Auto oficiálně není v Česku podporováno, stojí za tím, že se české BMW rozhodlo ho v Česku prodávaných autech vůbec nepodporovat. Google v tom však není sám, v Česku není podporováno ani Apple CarPlay.

Android Auto

Jinak je ale podpora automobilek velmi široká a prakticky všechny značky už s Android Auto spolupracují nebo podporu chystají. Nechybí ani domácí Škoda. Naopak Porsche se nechalo slyšet, že kvůli bezpečnostním rizikům Android Auto podporovat nebude a ve svých vozech má pouze Apple CarPlay.

Používání Android Auto je velmi jednoduché. K propojení s palubním systémem potřebujete pouze kabel a samozřejmě infotainment, který Android Auto podporuje. Po připojení telefonu se zpravidla infotainment přepne do Android Auto režimu sám, případně k tomu slouží ikonka v menu. Google už představil také bezdrátové Android Auto, které však podporují jen telefony s Androidem 8 Oreo či 9 Pie a jen hrstka palubních systémů, většinou aftermarketových jednotek. Brzy se ale určitě dočkáme i oficiální podpory ze strany automobilek. Pokud ale v autě nemáte bezdrátovou nabíječku, připojení kabelem se hodí hlavně kvůli nabíjení, neb telefon je v režimu Android Auto dost žíznivý, obzvlášť když naviguje.

Android Auto stále není oficiálně podporováno v Česku.

Nepodporuje vaše auto Android Auto? Nevadí. Když na telefonu klepnete na ikonku Android Auto, přepne se prostředí do zjednodušeného režimu, který vypadá stejně jako prostředí na obrazovce infotainmentu. Stačí dostatečně velký displej a držák a můžete si užívat prakticky stejného komfortu. My jsme Android Auto testovali v nové Škodě Karoq, Volkswagenu T-Roc, Volkswagenu e-Golf, Fordu Mondeo a také v Mercedesu třídy E.

Displej v autě slouží po připojení telefonu v podstatě jen jako obrazovka pro to, co „vymýšlí“ telefon. Uživatelský zážitek tedy hodně závisí na výkonu vašeho telefonu, což může být u méně výkonných strojů trochu problém. A u těch výkonnějších se výkon znatelně omezí, pokud se například přehřívají. Ne vždy je tedy odezva tak rychlá, jak bych si přál, ale za to nemůže auto, ale telefon. Kvůli tomu všemu je rozlišení Android Auto pouze HD. Na opravdu pěkných Full HD displejích, jakými disponuje třeba právě Mercedes třídy E, tak Android Auto vypadá trochu rozmazaně. Google už chystá i podporu Full HD rozlišení, avšak zatím není známo, kdy bude spuštěna.

Takto vypadá Android Auto přímo na telefonu

Za normálních okolností ovládáte Android Auto přes infotainment dotykově. Google ale myslel i na auta, která dotykové displeje nemají, třeba právě zase na Mercedesy. Ty ale dotykové ovládání získávají letos společně s novou platformou MB UX, která startuje v třídě A. Třeba právě Éčko dotykovým displejem nedisponuje, ale Android Auto lze překvapivě velmi dobře ovládat i otočným ovladačem. Samozřejmě dost špatné je pak zadávání textu, pro které je dotyk výrazně lepší.

Velmi oceňuji, že telefon můžete normálně dál používat nezávisle na tom, co se zobrazuje na displeji infotainmentu. Spustit nejdou jen Mapy, které se používají přes Android Auto. To je velká výhoda oproti Apple CarPlay, kde telefon normálně v tomto režimu používat nelze.

Inteligentní feed a Google Asistent

Nyní už ale k prostředí a funkcím. Po zapojení telefonu naběhne vždy úvodní obrazovka s inteligentními kartami, mezi kterými nechybí počasí, informace o zmeškaných hovorech, případně karta s aktivní navigací. Google je navíc inteligentní a pokud Android Auto zapnete třeba večer v práci, automaticky vám nabídne navigaci domů. A ráno naopak. Pokud máte v kalendáři schůzku se zadaným místem, ukáže se na prvním místě ve feedu a jedním klepnutím se na ni můžete nechat navigovat. To je velmi užitečné a obecně je úvodní feed velmi dobře vymyšlený. V tomto je Android Auto výrazně lepší než konkurenční Apple CarPlay. Nečekejte ale, že by vás v úvodním feedu Google nějak zahlcoval. Zobrazují se tam pouze notifikace z podporovaných aplikací, kterých je pouze hrstka a třeba na počasí nejde vůbec klepnout.

Android Auto
Úvodní obrazovka s feedem je velmi užitečná, Android Auto zde inteligentně doporučuje karty

Samozřejmostí je pak Google Asistent, kterého můžete ovládat hlasem. Čeština bohužel podporována není, příkazy tak musíte vyslovovat v jiném jazyce. To je problém hlavně při vytáčení kontaktů nebo navigace do míst s českými názvy. Google často nepozná, co chcete říci, a je lepší to naťukat na displeji. Zvládne vám ale odpovědět na celou řadu věcí, včetně dotazů na váš celodenní program, počasí nebo třeba vědomostní dotazy. Aby vás ale odpovědi moc nerozptylovaly, oblažuje vás jimi Google pouze hlasově – na displeji se informace neukazují. I tak je to v českých podmínkách často užitečný pomocník.

Spodní část obrazovky režimu Android Auto je věnována liště se základními zástupci na všechny klíčové funkce – navigaci, telefon, návrat domů, hudbu a návrat do menu infotainmentu auta.

Mapy, to je oč tu běží

Spárovat telefon přes Bluetooth, zobrazovat kontakty či zprávy a provádět hovory – to umí dnes každý jen trochu lepší infotainment v autě, stejně tak přehrávat hudbu přes Bluetooth. Tam to ale často končí. Přitom v autě jde hlavně o to dostat se co nejrychleji z bodu A do bodu B. A to znamená kvalitní on-line navigaci, což je přesně věc, která ve velké většině i nejmodernějších aut chybí. Právě proto budete zapojovat Android Auto prakticky vždy, a to třeba i na krátké cesty tam, kde to znáte. On-line dopravní informace jsou totiž k nezaplacení a nespočetněkrát mi Google Mapy ušetřily jednotky i desítky minut, kdy mi nabídly alternativní trasu kvůli nehodě či kolonám.

Funkčně je zde vše, co byste očekávali: vyhledávání psaním i hlasem, nedávné cíle i inteligentní nabízení cílů dle vašich záznamů v kalendáři nebo zvyklostí. Nechybí přehledné vyznačení dopravní situace i alternativních tras, na které lze jednoduše v mapě kliknout. Líbí se mi snadné hledání cílů podél trasy, což se hodí třeba pro nalezení vhodné čerpací stanice nebo občerstvení. Nabíjecí stanice zatím Google ignoruje, ale třeba se časem dočkáme.

Podoba Google Map v Android Auto v různých autech

Samozřejmostí jsou užitečné hlasové pokyny skrze reproduktory vašeho auta, velmi užitečná je pak možnost sdílení vaší polohy a dojezdu s vašimi kontakty. Ty jsou ale podivně seřazeny, nejde v nich vyhledávat a při jízdě autem je zablokováno scrollování ve všech menu dále než na třetí obrazovku. Sdílení jsem tak často vzdal. Škoda.

Co mi v Mapách chybělo je ukazatel rychlostního limitu, který mapy v infotainmentech často ukazují. Druhým problémem, za který ale nemůže Android Auto, ale obecně architektura celého řešení, je nemožnost ukazovat informace z Android Auto na displeji přímo před řidičem. Klasické budíky odcházejí do věčných lovišť a nahrazují je displeje s možností zobrazení mapy přes celou obrazovku, ale v případě, že je aktivní Android Auto, je v této části displeje pouze černo. Vše z Android Auto lze používat pouze na druhém, hlavním displeji infotainmentu.

Pokud vám nevyhovují Google Mapy, lze v rámci Android Auto používat i stále oblíbenější Waze a…. dál už nic. Google totiž velmi striktně rozhoduje o tom, které aplikace do Android Auto pustí, a konkurenční navigační aplikace by tam logicky neviděl rád. A to je škoda.

Hudbou živ je člověk

V momentě připojení telefonu přes kabel a spuštění Android Auto proudí všechna data tudy, včetně zvuku. To znamená jediné – mnohem kvalitnější zvuk oproti Bluetooth. Mezi podporované hudební aplikace patří Spotify, Google Music, Pandora, Stitcher, Audible nebo iHeartRadio. Tedy celkem slušná sbírka a vybere si každý. Výchozí hudební přehrávač si zvolíte malou šipkou u ikonky v dolní liště, kde se pak zobrazí seznam aplikací. Na displeji se pak ukáže zjednodušené a pro snadné ovládání přizpůsobené prostředí konkrétní aplikace. Třeba u Spotify máte k dispozici prakticky všechny běžné funkce, jen opět zamrzí to omezení scrollování na tři stránky a dost. Pokud máte váš oblíbený playlist na čtvrté, máte smůlu. Musíte zastavit, zvolit a zase se rozjet.

Android Auto nabízí možnost ovládat několik hudebních aplikací včetně Spotify

Komunikace s velkým „ale“

Telefonování probíhá velmi snadno. Nechybí seznam kontaktů, poslední hovory, nepřijaté hovory nebo obyčejné vytáčení čísla. Samozřejmě lze použít pro vytáčení i váš hlas, pokud se tedy zrovna volaný nejmenuje Jiří. To v angličtině opravdu nedáte.

A zprávy? Ty jaksi chybí. Úplně. Z bezpečnostních důvodů v Android Auto vůbec nenajdete možnost zobrazovat SMSky nebo chaty. Přitom na stránkách Android Auto se Google pyšní pomalu desítkami zapojených aplikací. Jak to? Odpovědí je samozřejmě Google Asistent. Pokud vám přijde SMS, zpráva na Hangoutu, Skypu, WhatsAppu nebo třeba Telegramu, asistent vám ji ochotně přečte. Pokud ale není v angličtině, patrně té hatmatilce, co leze z reproduktorů, vůbec nebudete rozumět .

Telefonování na jedničku, ale zprávy chybí úplně

Asistent za vás může zprávy i psát, opět je ale musíte diktovat v angličtině. Můžete například říci „Text Jan that I will be 10 minutes late“. Pro našince tedy práce se zprávami dost ztrácí smysl a musíme si počkat, až bude Google Asistent oficiálně dostupný i v Česku a bude mluvit a rozumět česky.

Skvělé bude až s oficiální dostupností

A to zároveň shrnuje můj celkový dojem z Android Auto. Naučil jsem se ho opravdu aktivně používat a i v autech s výborným infotainmentem ho zapojuji zejména kvůli kvalitním on-line dopravním informacím a kvalitnějšímu zvuku. Na druhou stranu je škoda, že zatím chybí oficiální podpora Android Auto v Česku a češtiny, což prakticky znemožňuje práci se zprávami a zároveň také ztěžuje třeba hlasové ovládání či vytáčení kontaktů s českými jmény (o zadávání českých adres do navigace ani nemluvě). Google by také určitě neměl bránit vstupu dalších navigačních aplikací.

Až se to vše Android Auto naučí, bude doopravdy skvělý. Teď má nakročeno, ale pro našince je stále jen na půli cesty.

Klady
  • výborná funkcionalita Google Map
  • praktické prostředí hudebních aplikací
  • inteligentní feed
  • šikovný Google Asistent
Zápory
  • velmi omezená nabídka aplikací
  • obraz zatím pouze v HD rozlišení
  • chybí podpora češtiny
  • nepraktické sdílení polohy kontaktům v Mapách
Diskuze ke článku
Petr
Zdravím, pěkný článek, jen možná pár doplňujících informací. Apple CarPlay tady normálně funguje, stačí mít aktivovanou Siri, nicméně není třeba jí aktivně používat. V Android Auto (AA) diktování české adresy není vůbec problém, auto zahlásí "Dobrá, přecházím na Waze" a najde opravdu všechno bez nutnosti použít angličtinu. Google Asistent hodně rozšíří možnosti použití AA, možná by bylo fajn říct, že Google slíbil podporu českého jazyka (a tím pravděpodobně i celého AA pro Čekou republiku) v tomto roce.
Viktor
Neviem úplne presne, ktoré nastavenia to ovplyvňujú, ale keď som zmenil telefón a mám teraz slovenský jazyk, tak aj správy mi prečíta pekne po slovensky, aj hlasové zadávanie cieľa vo waze funguje v lokálnom jazyku.
Radek
pěkná recenze :)
jezdím s AA skoro rok, cestu bez dopravních informací už si taky nedovedu představit :)
mapy i waze na mě píšou česky aniž bych něco nastavoval
používat připojený telefon lze tuším od verze 3.xx
mapy začaly celkem nedávno používat i satelitní zobrazení
nemám sice virtual cockpit, ale jednoduché instrukce před sebou vidím (mapy i waze), je to asi o výrobci - https://ibb.co/ne4hxp

mám dotaz:
od nějaké verze se mi nezobrazuje barevná fotka volaného/volajícího :( jen taková mazanice v modrém pruhu, je to normální?? dříve byla fotografie barevná, jako v tel. seznamu

David S
Já mam staženo a přesunuto z mirror apk a google mapy mam česky, česky mluvící, česky navigující, dá se česky zadávat atd. Waze to samé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze