Apple CarPlay
test

Apple CarPlay

Jak vlastně funguje?
10
  • Apple CarPlay není v České republice oficiálně podporován, přesto ho spousta automobilek nabízí
  • Jde o prodlouženou ruku iPhonu, kterou však limituje neschopnost Siri komunikovat česky i nedostatek aplikací
  • Většina automobilů podporuje CarPlay pouze s připojením přes kabel

Za volant telefon nepatří a jeho používání řidičem je v rozporu nejen s předpisy, ale také se zásadami bezpečné jízdy. Smartphony ale v našich životech hrají důležitou roli a jsou centrem našeho digitálního a často i pracovního života. A vzhledem k jeho komunikačním, zábavním i třeba navigačním schopnostem je jen velice těžké si telefon za volantem upírat.

Na tuto skutečnost logicky zareagovali i technologičtí giganti Apple a Google, kteří se pokusili přenést schopnosti chytrých telefonů do palubních systémů aut, aby uživatelům nabídli co nejlepší kombinaci chytrých funkcí a bezpečnosti za volantem. Vznikly tak systémy CarPlay a Android Auto. Podívejme se dnes na CarPlay, starší z obou systémů, za kterým stojí kalifornský Apple.

Apple CarPlay

Systém CarPlay byl představen v roce 2014. Je určen pro majitele iPhonů (jakéhokoli modelu od iPhonu 5) a umožňuje využívat základní schopnosti tohoto chytrého telefonu přímo prostřednictvím dotykové obrazovky palubního systému automobilu, a to v rámci speciálního uživatelského prostředí. To vychází z iOS, ale je přizpůsobeno právě displeji infotainmentů aut. Uživatel tedy může po připojení telefonu využívat komunikačních, zábavních i navigačních funkcí iPhonu v prostředí, které zná, a zároveň se plně věnovat řízení.

CarPlay funguje v podstatě jako aplikace, kterou spustíte na palubním systému některého z podporovaných aut, a dostanete se tak do kýžené nabídky. Ačkoli v dnešní době již CarPlay podporuje i bezdrátové připojení, ve většině aut se iPhone k autu připojuje skrze Lightning-USB kabel.

Uživatelské rozhraní a aplikace

Co se týče podoby uživatelského prostředí domácí obrazovky CarPlay, jedná se o jednoduchou mřížku aplikací, které jsou designově vyvedeny tak, jak je uživatel zná z iPhonu. CarPlay vás tedy ničím nepřekvapí a od prvních vteřin používání se budete v systému orientovat velice snadno. V mřížce jsou aplikace umístěny ve dvou řadách pod sebou, přičemž pokud máte větší množství aplikací, než se vejde na obrazovku, můžete jednoduše listovat mezi jednotlivými stránkami. V levém dolním rohu je pak virtuální tlačítko Home, které majitelům iPhonů není potřeba představovat. Jeho stisknutím se uživatel jednoduše vrátí na hlavní obrazovku.

CarPlay

Podíváme-li se na konkrétní aplikace, z těch předinstalovaných jsou k dispozici aplikace Telefon, Zprávy, Mapy, Hudba, Podcasty a Audioknihy. Vlastní ikonku pro sebe mívá vyhrazenou i konkrétní automobil, přičemž po jejím stisknutí se dostanete zpět do nabídky infotainmentu daného vozu.

Výsledkem nedostatku, nebo spíše absence aplikací třetích stran je i to, že vás CarPlay upozorní výhradně na textové zprávy a iMessage.

Dále jsou k dispozici aplikace třetích stran, jejichž nabídka je ale velice omezená. V České republice stojí za pozornost jedině aplikace Spotify a o moc lepší situace není ani ve světě. Například na Google Maps tak můžete zapomenout a spokojit se budete muset s mapovou aplikací od Applu, která sice za poslední léta urazila kus cesty a již není úplně špatná, ale na konkurenci v podání Googlu zkrátka v mnohých ohledech nemá.

Výsledkem nedostatku, nebo spíše absence aplikací třetích stran je i to, že vás CarPlay upozorní výhradně na textové zprávy a iMessage. Pokud vám někdo napíše například skrze populární WhatsApp či třeba Facebook Messenger, na palubním displeji se to ani nedozvíte, natož abyste mohli odpovědět.

Jak již bylo řečeno, velkou výhodou CarPlay je, že uživatel na palubním systému pracuje s aplikacemi a prostředím, které dobře zná. Ať už je řeč o telefonní aplikaci, Zprávách, nebo Mapách, vše vypadá jako na iOS. Milovníci hudby pak ocení aplikace streamovacích aplikací Apple Music a Spotify, které umožňují skutečně komfortní přístup k jednotlivým písničkám, playlistům i ke stanicím založeným na jednotlivých písních.

Jenže ať je systém jakkoli známý a intuitivní, v místních podmínkách je ovládání CarPlay značně problematické. Vtip je totiž v tom, že uživatel pokud možno nemá aplikace ovládat prstem a uhýbat tak pohledem z vozovky. Primárním ovládacím prvkem CarPlay má být hlas, tedy pokyny směřované k virtuální asistentce Siri (tu lze aktivovat podržením tlačítka Home a obvykle i tlačítkem přímo na volantu). A právě zde narážíme na kámen úrazu, protože Siri neumí česky.

Tento fakt hlasové ovládání nesmírně komplikuje. I v případě, že uživatel umí perfektně anglicky, stejně narazí na problém s českými jmény a adresami. Pokynu „Call František“ nebo „Give me directions to Budějovická“ Siri zkrátka neporozumí. Například textové zprávy systém z bezpečnostních důvodů nezobrazí, ale čte je, což mu v češtině příliš nejde. Odpovídat lze pak ze stejného důvodu pouze diktováním, kde nastává stejný problém s jazykovou bariérou, a to i přes to, že v iOS diktovat v češtině běžně lze.

Adresu do Map máte rovněž zadávat primárně hlasem, případně výběrem z nabídky, kde jsou k dispozici poslední použité adresy a adresa k vám domů či do kanceláře. Při zapnutí hlasového diktování adresy lze ale naštěstí klepnout na ikonku klávesnice a adresu napsat ručně.

Kontakty z adresáře lze vybírat i manuálně ze seznamu a možné je i vyfiltrovat kontakty začínající na konkrétní písmenko. Alespoň s telefonováním tedy není problém ani u nás.

Dostupnost CarPlay

Podíváme-li se na dostupnost CarPlay, je jasné, že ho podporují jen nejnovější modely aut. Faktem ovšem je, že tento palubní systém poměrně rychle expanduje a web Applu hlásí, že CarPlay již podporuje více než 200 modelů aut. Od určitého stupně výbavy podporu CarPlay (a Android Auto) nabízí většina automobilek, včetně české Škody. Naopak třeba Toyota CarPlay i Android Auto tvrdošíjně odmítá. Vsází na vlastní palubní systém a softwarové invazi ze strany Applu a Googlu se úspěšně brání. Kompletní seznam podporovaných modelů najdete na stránkách Applu.

Závěrem

CarPlay rozhodně má potenciál a v mnohém je pro majitele iPhonů příjemnou vychytávkou. Výsledný dojem ale značným způsobem kazí omezené jazykové kompetence systému (potažmo Siri) a také naprosté minimum aplikací třetích stran.

Nezbývá než doufat, že Apple na těchto omezeních zapracuje. To, že by se Siri v blízké době naučila česky, bohužel příliš pravděpodobné není. Ve čtení a diktování v našem jazyce by ale problém být neměl, protože ostatní systémy Applu již delší dobu obojí spolehlivě zvládají. Je proto záhadou, proč třeba na iPhonu lze zpráva v češtině nadiktovat bez problémů a na CarPlay nikoli. Naopak do karet hraje CarPlay poměrně vřelé přijetí mezi výrobci automobilů a tedy čím dál vyšší dostupnost uživatelům. Za pochvalu pak stojí čisté a účelné uživatelské rozhraní, které je maximálně intuitivní.

Diskuze ke článku
ANO
Zajimalo by me, zda umi hlasove vytaceni. To co umely vsechny T18ky pred 20ti lety, parroty a treba i zminene toyoty. Nebo jde jen o to idiotske, kde se neda hlasovy povel naucit a tudiz proste neni mozne volat zadne ceske jmena. Pamatuju si, ze tusim jeste na windows mobile 6.5 to fungovalo a vse novejsi pres vsechny lagroidy a podobne, to uz proste nefungovalo a zadna aplikace pro hlasove vytaceni tam nebyla.
Tomáš
Dobrý den
mě v autě Apple CarPlay nefunguje, nebo teda pozná to muj telefon “iPhone6S +”, ale tak jak vidím ve videích na youtube že se to pustí automaticky po zasunutí kabelu mi to nefunguje. pokaždé se mě to ptá jestli připojit a skončí to nějakou chybovou hláškou že se nepodařilo. neporadil by jste někdo co bych mohl ještě zkusit ??? v některém viedu sem slyel že se bavili o tom že nesmím mít zadaný region ČR je to pravda ??

Děkuji
JKR
Apple Carplay je pro českého uživatele nepoužitelný. Při vyhledávání kontaktu je nutné zadat počáteční písmeno. Obsahuje-li seznam kontakty začínající písmeny s diakritikou, vyhledávání odskočí na úplně jiné písmeno abecedy. Vyhledávání se tak stane nepoužitelné a za volantem nebezpečné. Receptem je přepnutí celého telefonu do angličtiny, která je v Carplay podporována. Pak dokáže systém vyhledávat i jména začínající na Ř, Š, Č,... a zařadí je správně pod R, S, C. Pokud je celý telefon bootován v češtině a obsahuje jména s diakritikou, nabídne po zadání počátečního písmene "N" (Novotný) klidně jiné písmeno abecedy - třeba "P". Apple se k problému vyjádřil s tím, že ČR není podporována.
ales
dobry den,mam nnove auto (renult megane) ktere “zrcadleni mobilu” carplay podporuje,ale bohuzel mi nejde mobil s vozem jakkoli sparovat, v telefonu carplay nemuzu ani najit..po nastudovani uzivetelskyxh prirucek a vseho okolo jsem se docetl,ze carplay neni v cr podporovano..v zaveru se mi jesna pouze o viditelnost map na obrazovce vozi..(at nemusim porad koukat na displej mobilu)..
a druha vec,po pripojeni kabelu usb,mi prestane fungovat bluetooth,ma to tedy vubec smysl.?.dekuji za rady..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze