Saudská Arábie uzavřela své hranice, elektrické formule ale dostaly výjimku

Saudská Arábie uzavřela své hranice, elektrické formule ale dostaly výjimku
Fotografie: fiaformulae.com
  • Ministerstvo vnitra Saudské Arábie v týdnu rozhodlo uzavřít hranice pro 20 zemí, které považuje za rizikové
  • I když personál formule E z velké většiny pochází z těchto zemí, šampionát dostal výjimku
  • Dvojitý závod v saudskoarabském Rijádu se tak i přes nová nařízení uskuteční

Úvodní závod nově titulovaného Mistrovství světa vozů formule E je naplánován na poslední únorový víkend. Pojede se přitom v hlavním městě Saudské Arábie. Země s ohledem na pandemickou situaci v tomto týdnu uzavřela své hranice pro dvacítku zemí. Dočasný zákaz vstupu na území se netýká pouze diplomatů nebo zdravotníků a jejich rodin pocházejících ze zemí na seznamu rizikových států. Nová opatření vešla v platnost ve středu a zatím není úplně jasné, kdy nařízení monarchie skončí.

Velké otazníky proto visely i nad možností zrušení únorových závodů elektrických formulí. Jak se ale zdá, ty v nejisté době zůstávají v provizorním kalendáři nadále pevně ukotveny. Spojené Království, USA a Francie. To všechno jsou země na seznamu, jejichž občané nesmí do Saudské Arábie. Zároveň se jedná o země, odkud pochází významná část personálu, který je neodmyslitelnou součástí formule E zajišťující pořádání závodů. Tamní ministerstvo vnitra těmto lidem udělilo výjimku, což znamená, že rozhodnutí uzavřít hranice státu neovlivní konání ePrix.

První vážné ohrožení úvodních dvou podniků přišlo už v lednu, kdy několik leteckých společností zrušilo takřka většinu letů do Rijádu, a to včetně British Airways. Dopravit do Saudskoarabského království veškerý personál série proto bude nejspíše nutné charterovými lety. I přes vleklé nesnáze s pořádáním však přichází další ujištění ze strany organizátora akce, jímž je Formula E Operations Ltd.

Sestřih Rijád ePrix 2019

„Formule E i nadále plánuje uspořádat úvodní dvojzávod 26. a 27. února. Šampionátu byla udělena výjimka, díky čemuž zůstávají víza nadále platná. Pracujeme na řešeních, abychom veškerý personál dostali na místo co nejbezpečnějším způsobem,“ stojí v odpovědi na dotaz the-race.com.

I když není známa bližší specifikace oněch výjimek, předpokládá se, že obsahují konkrétní postupy, jak zajistit důkladné prověřování a testování všech osob pohybujících se na okruhu. Známé je však to, že přijíždějící bude muset do 48hodinové karantény a poté absolvovat PCR test v saudskoarabském zdravotnickém zařízení. Po získání akreditace budou moci pořadatelé formule E využít vlastní zdravotnický personál, který bude všechny účastníky testovat celý týden před konáním závodů. Spolu s výše uvedeným je zakázán přístup veřejnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze