McLaren zaskočil favority. Jezdí nejefektivněji a může promluvit do bojů o titul

McLaren zaskočil favority. Jezdí nejefektivněji a může promluvit do bojů o titul
Fotografie: Formule E
  • Velkou letošní předností McLarenu je efektivní spotřeba energie během závodů
  • V minulé sezoně byl tento aspekt velkou slabinou týmu z Wokingu
  • Hlavní favority z Jaguaru a Porsche obrovský posun konkurenta zaskočil

Svou debutovou sezonu McLaren loni rozjel výborně. Pak ovšem jakoby tým Wokingu ustrnul na místě a naproti tomu byl ročník 2023 výsledkově spíše podprůměrný. Podobný start zažívají papájas i letos, kdy ve všech třech dosavadních závodech skončily oranžové vozy na bodovaných pozicích. Dvakrát přitom jezdci sahali po pódiu. Co tým kolem šéfa Iana Jamese i nadále zdobí, je rychlost na jedno kolo. Zejména pak v podání Jakea Hughese, který je v této disciplíně excelentním pilotem.

Velkou slabinou minulého roku na druhou stranu byl energetický management. O pauze mezi sezonami proto tým strávil značné množství času analýzami a řešením tohoto problému, což je možné pouze skrze softwarové aktualizace, neboť hardwarové vybavení je homologováno pro všechny týmy stejně. A jak se zatím zdá, investice mířila na správná místa a vyplatila se. Velkou měrou se na úspěchu podílel i nově příchozí Sam Bird, jehož přínos pro tým byl podle Jamese neocenitelný.

„Sam byl neuvěřitelně otevřený. To je jeden z důvodů, proč jsme tolik stáli o to jej přivést do týmu. Když jsme přešli na druhou stranu (předcházející roky McLaren působil jako dodavatel baterií pro Formuli E – poznámka redakce), měli jsme Reného Rasta. Ten do týmu přinesl zkušenosti, ale na chvíli z prostředí vypadl. Jedna z věcí, které jsme vypozorovali, byla, že potřebujeme k závodům éře Gen2 a Gen3 přistupovat odlišně. To je něco, co Sam chápal a posunul nás dopředu. Když přišel, byl schopen velmi rychle komunikovat s inženýry,“ popsal transformaci vlastního týmu Ian James pro racer.com.


„Myslím, že tato zkušenost prospěla i Jakeovi. Podobné věci vždy u pilotů hledáme. Může se stát, že se v den závodu objeví neuvěřitelně rychlý a talentovaný pilot, ale nemusí se nutně stát součástí týmu a spolupracovat s ním. Jake i Sam jsou podle mě přesným opakem. Oba jsou velmi dobrou součástí týmu a mají vášeň pro posun celé organizace kupředu. Když se podívám na naše tempo na jedno kolo, bylo vždy poměrně konzistentní a stabilní po celou minulou sezonu. V Mexiku jsme to do jisté míry viděli znovu, ale opravdovým přínosem Samova příchodu byl závodní management. Již nyní tento přínos registrujeme.“

37letý britský závodník vypadal ve všech letošních ePrix velmi rychle. Nejlépe dokázal dojet čtvrtý v úvodním podniku v Rijádu. V tom druhém bojoval o stupně vítězů, než se nešťastně otřel o bariéru a odstoupil. Nicméně je jasné, že jeho zkušenosti, od startu série v roce 2014 vynechal jen 2 závody, byly pro McLaren neocenitelné a v oblasti efektivity jej posunuly o mílové kroky dopředu. Právě v tom byl McLaren v Saúdské Arábii nejlepší ze všech týmů na startovním roštu, což překvapilo i největší favority letošní sezony Jaguar a Porsche. Dokáže se mezi ně vklínit a zamíchat celkovým pořadím?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze