McLaren potvrdil setrvání ve Formuli E. Zůstane minimálně dalších 6 let

McLaren potvrdil setrvání ve Formuli E. Zůstane minimálně dalších 6 let
Fotografie: Formule E
  • McLaren podle svých šéfů nehodlá v blízké době opustit seriál Formule E
  • Setrvání v něm potvrdil přinejmenším na období další generace aut

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brow společně se šéfem týmu Ianem Jamesem potvrdili zájem o další setrvání v šampionátu Formule E po dobu několika dalších let. Konkrétněji na nejbližší čtyřletý cyklus Gen4 se žádné změny závodních programů nechystají. Ještě před závodem v Rijádu to prozradili v rozhovoru pro motorsportweek.com. Současně s touto informací bylo oznámeno, že i pro iteraci Gen3.5, která bude evolucí nynějšího vozu McLaren, počítá s odběrem pohonných jednotek od Nissanu. Její zavedení je naplánováno na nadcházející dvě sezony. Zatím však není známo, zda počínaje ročníkem 2027 britská stáj zůstane věrna japonské automobilce, změní dodavatele, nebo půjde cestou vlastních elektromotorů.

„Jsme absolutně odhodlaní setrvat. Myslím, že Formule E je na vzestupu. Když se dokonce podíváme i na start letošní sezony, na angažovanost seriálu, na sledovanost a tak dále, opět se to ubírá správným směrem. Rovněž kalendář vypadá hodně silně, a to jak se závody, které máme již delší dobu, tak i s několika novými destinacemi. Všechno se to ubírá správným směrem. Hodně se angažujeme i ve spolupráci s FIA a vedením šampionátu, abychom společně formovali podobu série a vytvářeli plán do budoucna,“ líčil na tiskové konferenci závodu Ian James.

„Gen4 se rýsuje jako významný krok vpřed oproti Gen3. Ze závodního hlediska, a Zak (Brown) to již zmínil, rodina kolem McLarenu žije pro to, aby závodila. V dnešní době nás to velmi naplňuje. Jsme zákaznický tým a s Nissanem jsme velmi spokojeni s mírou spolupráce. V kooperaci s nimi budeme pokračovat i v dalším průběhu programu Gen3. Je ještě příliš brzy na to, abychom v tuto chvíli mohli říci, jak bude vypadat budoucnost Gen4. Ale myslím si, že jsme jako tým velmi dobře nastavení na to, abychom mohli přidat větší hodnotu a vliv do procesu vývoje,“ dodává James.

McLaren letos začal svou druhou sezonu ve Formuli E. Své místo na startu získal po odchodu Mercedesu odkoupením licence. Předtím zastával roli výhradního dodavatele bateriových systémů. Této role se na úkor závodních ambicí vzdal a místo převzala společnost Williams Advanced Engineering. Aktuálně týmu patří 6. místo v Poháru týmů. Jeho jezdci jsou Britové Jake Hughes a Sam Bird.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze