Rekordní počet závodů, i s fanoušky, formule E má do nové sezóny nesmělé plány

Rekordní počet závodů, i s fanoušky, formule E má do nové sezóny nesmělé plány
Fotografie: fiaformulae.com
  • Vedení šampionátu formule E představilo plány na nadcházející sezónu
  • Zveřejněna byla část kalendáře, kam potenciálně budou smět i fanoušci
  • Naplánováno je 15 zastávek, což je nejvyšší počet závodů od vzniku série

Navzdory přetrvávající nepříznivé situaci kolem pandemie COVID–19 vyšlo v minulém týdnu prohlášení zástupců vedení seriálu formule E týkající se nadcházející sezóny. Nutno dodat, že v pravém slova smyslu bylo velmi pozitivně naladěné. Potvrzena totiž byla prozatímní část kalendáře, ve kterém se mimo dlouho avizovaný saúdskoarabský Rijád počítá i dalšími destinacemi napříč různými kontinenty. V provizorním vydání kalendáře je tak nyní naplánováno 8 závodů.

Nicméně i pod rouškou pandemie bude šampionát usilovat o dalších 7 klání, jejichž místo konání oznámí na jaře. V součtu by se tak v letošní sezóně mohlo odjet až 15 ePrix, přičemž tato meta by byla novým maximem. Doposud se nejvíce závodů, jmenovitě 13, podařilo uskutečnit v ročníku 2018/19. Současný šéf formule E, Alberto Longo, vizi šampionátu potvrdil v rozhovoru pro autosport.com. „V letošní sezóně máme velmi ambiciózní a optimistický cíl v podobě 15 závodů. Jak si jistě dovedete představit, je to v období pandemie velmi náročná záležitost,“ uvádí Longo mimo jiné ve zmiňovaném rozhovoru. Ve světle dalších řádků se ale v podstatě jedná o skromný cíl. Ve vybraných lokalitách totiž budou do ochozů smět i fanoušci.

Monako ePrix
Monte Carlo je jednou z nejzajímavějším zastávek, kam by v letošní sezóně mohli zavítat i fanoušci

„V kalendáři je pár překvapujících míst (jako například návrat Marrákeše). U závodů, které jsou v současném vydání kalendáře, jsme si jistí možného přístupu veřejnosti. U ostatních, které zde uvedeny nejsou, nám nebylo povoleno otevřít závody veřejnosti. Samozřejmě nemáme záruku, že fanoušci budou moci na uvedené závody dokud se nepřiblíží termín konání. Každopádně nás ujistili, že když dodržíme všechna nastavená pravidla, nebudou proti přístupnosti pro veřejnost.“

Vedení šampionátu tak nyní jedná o dalších lokalitách. Na spadnutí jsou dohody v Londýně, New Yorku, Berlíně, San–ja a Soulu. V jednom z uvedených měst by se měl odjet dvojitý závod, takzvaný double header. S navýšením počtu závodů v jedné sezóně se váže i její samotné prodloužení. Očekávaný konec je zatím naplánován na září.

Provizorní kalendář 2020/21


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze