Rumunská Bukurešť přivítá až 100 nových hybridních trolejbusů

Rumunská Bukurešť přivítá až 100 nových hybridních trolejbusů
Fotografie: Škoda Transportation
  • Rumunská metropole nakoupí až 100 nových trolejbusů
  • Do obnovy vozového parku bude město investovat téměř 1,5 miliardy Kč

Rumunské hlavní město Bukurešť dle zveřejněné tiskové zprávy podepsalo koncem roku 2022 smlouvu s obchodní společnosti Solaris, která městu dodá celkem 100 nových trolejbusů. Solaris vyhrál výběrové řízení s hybridním trolejbusem Trollino o délce 12 metrů. Nový typ trolejbusů by měl být městu dodán do 22 měsíců od podpisu smlouvy. Hodnota podepsaného kontraktu je téměř 60 milionů eur (1,4 miliardy Kč). Objednaná bezemisní vozidla mají přispět ke zlepšení kvality života ve městě. Hybridní trolejbusy po jejich dodání předá město dopravní společnosti STB SA (Societatea de Transport Bucuresti), která bude zajišťovat dopravní obslužnost města.

Hybridní trolejbusy Trollino bude pohánět motor o výkonu 160 kW a budou vybaveny moderními bateriemi Solaris High Power s kapacitou 60 kWh, což jim umožní překonat vzdálenosti až 20 km bez připojení k troleji. Baterie se budou průběžně dobíjet za jízdy nebo po ukončení denního provozu v depu. Vozidla pojmou až 90 cestujících. Pro sezení bude vyhrazeno 25 sedadel.

Radní mysleli také na pohodlí obyvatel

Radní města Bukurešť mysleli také na pohodlí svých obyvatel, proto budou všechny nové hybridní trolejbusy vybaveny klimatizací, monitorovacím systémem, obrazovkou informačního systému a USB nabíječkami pro mobilní telefony nebo tablety cestujících. Bukurešť se svým počinem tak stane jedním z 8 měst, které jsou vybaveny hybridními trolejbusy Solaris a elektrobusy s nulovými emisemi. Od roku 2002 dodal výrobce místním dopravcům téměř 500 vozidel včetně 180 vozidel řady Trollino a více než 100 bateriových elektrobusů Urbino.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze