Rozložení prodejů Tesly podle modelů a jak to vypadá s cílem na rok 2020

1
Rozložení prodejů Tesly podle modelů a jak to vypadá s cílem na rok 2020
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla dělí čísla o prodejích na dvě skupiny: menší a větší vozy
  • Menší vozy měly za první kvartál nárůst o 50 %, větší pouze o 1 %
  • Cíl půl milionu prodaných aut za rok 2020 se zkomplikoval, ale šance na splnění stále je

Tesla Motors má za sebou další povedený kvartál a insideevs.com rozebírá, jaké bylo složení dodaných vozů. Zároveň se snaží dívat do budoucna na celý rok 2020 a i přes aktuální komplikace nevylučuje, že by se Tesle mohlo podařit splnit plán dodat zákazníkům půl milionu vozů za letošní rok.

Prodeje Tesly v různých letech podle kvartálů
Prodeje Tesly v různých letech podle kvartálů

Není žádným překvapením, že v prodejích za první kvartál jednoznačně vedly cenově dostupnější vozy Model 3 a Model Y. Těch Tesla zákazníkům dodala dohromady 76 266 kusů z celkově dodaných 88 496. Neupřesňuje ovšem konkrétní počty jednotlivých vozů, ale lze předpokládat, že jednoznačně vedl Model 3. Dodávky Modelu Y zákazníkům začala Tesla totiž realizovat až cca v polovině března a navíc jen v USA, zatímco Model 3 se prodává celosvětově.

Prodeje menších modelů Tesly
Prodeje menších vozů Tesla

Na větší a dražší typy, tedy Model S a Model X, tak zbývá pouze 12 230 vozů. Prodej těchto větších Tesel ale poprvé za předchozích 5 kvartálů stoupl, byť o pouhé 1 %, zatímco prodej menších Tesel se navýšil o 50 %. Je tedy jasné, kterým směrem se Tesla rozvíjí, zájem je hlavně o menší a levnější elektromobily.

Prodeje větších modelů Tesly
Prodeje větších vozů Tesla

Před několika měsíci si Tesla byla jistá, že pohodlně překročí hranici půl milionu dodaných vozů v letošním roce. S příchodem krize se to ovšem komplikuje, ale na rozdíl od jiných předpovědí, které tak optimistické nejsou, InsideEVs píše, že Tesla je stále v pozici, ze které tohoto cíle ještě může dosáhnout. Potřebovala by k tomu však rekordní meziroční nárůst o 137 000 vozů, zatímco doteď se povedlo nejvíce 112 095 vozů.

Graf ročních prodejů vozů Tesla
Graf ročních prodejů vozů Tesla a plán na rok 2020

Za určitých okolností by to ale mělo být stále možné. Tesla spustila Gigafactory 3 v Šanghaji, která již výrobu obnovila a v USA by se produkce po několikatýdenní odstávce měla podle plánu obnovovat nyní na začátku května. Ovšem závisí to i na aktuální situaci okolo COVID-19, takže to není úplně jisté. Stejně tak je velkou neznámou dodavatelský řetězec, což Tesla také přiznává. Myslíte si, že se Tesle podaří splnit tento cíl i přes současnou krizi?

Diskuze ke článku
CarlosEV
aha větší Tesly = nárůst o 1% a to se prosím jedná o 7 (S) a 4 (X) roky staré modely ... a ten váš kolega pořád mele dokola jak mají katastrofálně malé prodeje ha ha ... konečně se to ukázalo :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze