Tesla snížila mzdy a postradatelné zaměstnance pošle na neplacenou dovolenou

Tesla snížila mzdy a postradatelné zaměstnance pošle na neplacenou dovolenou
Fotografie: Tesla
  • Tesla snížila mzdy většiny zaměstnanců o 10 procent, u vedoucích pracovníků až o 30 %
  • Postradatelné zaměstnance navíc poslala na nucenou neplacenou dovolenou
  • Výrobu plánuje obnovit od 4. května

Tesla od minulého týdne snížila mzdy většiny zaměstnanců o 10 %, u vyšších vedoucích pracovníků dokonce o 20 až 30 %. Uvádí to ČTK na ceskenoviny.cz s odvoláním na agenturu Reuters a web televize CNBC. Týká se to pouze zaměstnanců Tesly v USA. Předpokládá se, že toto snížení mezd bude platit do konce druhého čtvrtletí. Informace vyplývají z e-mailu, který firma poslala zaměstnancům.

Zaměstnance, kteří nevykonávají nezbytnou práci a nemohou pracovat z domova, pak Tesla pošle na nucenou neplacenou dovolenou. „V rámci nucené dovolené zůstanete zaměstnancem Tesly (bez mzdy) a zachováte si své benefity v oblasti zdravotní péče,“ píše se v e-mailu, jehož text zveřejnil server CNBC. Firma podle e-mailu poskytne zaměstnancům instrukce k podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. „Pro valnou většinu zaměstnanců na nucené dovolené bude podpora v nezaměstnanosti zhruba odpovídat normálnímu platu,“ tvrdí se v e-mailu. Toto opatření by podle předpokladu mělo trvat jen do 4. května, kdy by se měla obnovovat výroba. Pravděpodobně to ale bude záviset na aktuální situaci okolo onemocnění COVID-19.

I když za první kvartál letošního roku dodala automobilka zákazníkům 88 tisíc aut a celkově jich v tomto období vyrobila dokonce přes 100 tisíc, tak je jasné, že bude následovat propad stejně jako v celém segmentu. První kvartál byl pro Teslu rekordní i z pohledu českého trhu, kde bylo registrováno 103 vozů Tesla a z toho 99 aut za rekordní březen. Vypadá to, že ani rekordní měsíc v Česku si Tesla jen tak nezopakuje a to i z důvodu, že zdražila Model 3.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze