Díky zisku za první kvartál roku 2020 stouply akcie Tesly, ale výhled je nejistý

13
Díky zisku za první kvartál roku 2020 stouply akcie Tesly, ale výhled je nejistý
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Zisk Tesly byl 16 milionů dolarů a šlo o třetí ziskový kvartál v řadě
  • Díky tomu stouply akcie společnosti o 9 %
  • Výhled do budoucna ale kvůli COVID-19 není příznivý

Tesla Motors vykázala za první kvartál roku 2020 zisk 16 milionů dolarů, díky tomu stouply akcie společnosti o 9 %. Informaci o tom přináší cnbc.com. Ziskový totiž pro Teslu nebyl jen tento kvartál, ale byl již třetím ziskovým v řadě. Vzhledem k situaci okolo COVID-19 ale není pravděpodobné, že se Tesle podaří v pozitivním trendu pokračovat.

V prvním kvartálu letošního roku totiž Tesla prodala přes 88 tisíc vozů, z nichž bylo 76 tisíc kusů Modelů 3 a Modelů Y. Pouze 12 tisíc vozů pak bylo starších typů Model S a Model X. Celkem Tesla dosáhla tržeb 5,1 miliardy dolarů, z čehož byl čistý zisk již zmíněných 16 milionů.

Výhled do budoucna ale vypadá dost nejistě. Tesla musela kvůli COVID-19 nejprve v únoru krátce přerušit výrobu v Číně, která už ovšem znovu naběhla. Nicméně v současné době je pozastavena výroba v USA a znovuobnovení výroby bude záviset na situaci okolo tohoto onemocnění v zemi, která zatím není moc příznivá.

Tesla Model Y je tu. Dojede až 480 km na jedno nabití

Je tedy pravděpodobné, že se Tesle nepodaří prodloužit řadu ziskových kvartálů na rekordní čtyři v řadě, ovšem teď to nebude vinou Tesly, ale kvůli komplikací, z vnějšku, které způsobují problémy také ostatním automobilkám i většině ostatních firem.

Diskuze ke článku
Petr Hejna
Petr Hejna
V době po-koronavirové si málokterá ekonomika může dovolit nějakou větší podporu ( dotace ) na e-mobilitu. Obrovskou ránou pro elektrovozy je také současná nízká cena ropy a fakt, že na rozjezd ekonomiky nemůžu lidem nutit 3x dražší věci. Je potřeba vyrábět co nejvíc a lidi na to musí mít.
Elona Muska čeká hodně nepříjemná budoucnost i s ohledem na to, že je odkázán na půjčky, které musí splácet a konec zlatým dotačním časům.
Emil
Musk je mistr v tom, jak na venek oddálit a zakamuflovat ztrátu. Viz. emisní povolenky za aktuální kvartál. Teslu čeká velmi nepříjemný 2 a 3.Q
CarlosEV
proč píšete "pouze 12t ks S/X" to je podle mě po těch letech co se to prodává furt skvělý výsledek !! když bych vzal že polovina z toho je model X pak to cca 24t/rok... Audi loni vyrobila celkem 26.000 ks etronu a to byla novinka na trhu...jsem moc zvědavý jaké budou prodeje etronu v roce 2024 ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze