Za březen se na světě registrovalo přes půl milionu nových aut „do zásuvky“

Za březen se na světě registrovalo přes půl milionu nových aut „do zásuvky“
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Mezi tři nejprodávanější vozy patří dvě Tesly a jeden čínský minielektromobil
  • Během celého prvního kvartálu bylo registrováno už 1,1 milionu dobíjecích aut

Před pár dny jsme psali o evropských registracích dobíjecích aut, které trhají rekordy, a jasným lídrem tabulky je Tesla Model 3. Nyní insideevs.com přináší i světové statistiky, které mají první místo společné s evropskými, ale poté následuje několik vozů, které se v Evropě neprodávají a většinu z nich ani neznáme.


Nejprve se podívejme na čísla za samotný březen, ve kterém se registrovalo 531 tisíc aut do zásuvky. Na špici tabulky je s obrovským náskokem Tesla Model 3, která kraluje i v Evropě. Celosvětově se registrovalo za jediný měsíc téměř 76 tisíc kusů tohoto modelu. Na druhém místě je ale s téměř 40 tisíci registrací čínský Wuling HongGuang Mini EV, tedy auto v Evropě naprosto neznámé. Třetí místo obsadila s 32 tisíci registrací Tesla Model Y, což jen dokazuje naprostou dominanci Tesly. Následují další dva čínské vozy a až na šestém místě je nám dobře známá Hyundai Kona Electric, na jejíž produkci se podílí i Česká republika. Z evropských automobilek si nejlépe vede Audi s modelem e-tron, který je na osmém místě, a Volvo s XC60 o dvě příčky níže. To je zároveň nejúspěšnějším plug-in hybridem.


Začátek tabulky za první kvartál vypadá stejně, pouze počty jsou samozřejmě jiné. Nejlepší Tesla Model 3 má na kontě celkem téměř 127 tisíc registrací, Wuling HongGuang Mini EV se blíží k 97 tisícům a Tesla Model Y jich má 56 tisíc. Podobné je pořadí i na dalších příčkách, byť mírně proházené. Zejména výše zmíněné evropské vozy jsou v celkových číslech za kvartál o něco hlouběji v pořadí a například na šestém místě je místo elektrické Kony japonský Nissan Leaf. Celkově lze ale říci, že za americkou Teslou jsou v těsném závěsu čínští výrobci a ti evropští hrají až „třetí housle.“ A jelikož se někteří čínští výrobci snaží dostat i na evropský trh, budou možná rozdíly ještě větší, pokud se evropské automobilky nebudou více snažit.

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze