Renault mlsá na elektrický koncept legendy R17

fNews
Renault mlsá na elektrický koncept legendy R17
Fotografie: Renault
  • Renault na český trh přiváží výkonnější verzi hybridu Rafale E-Tech, koncept R17 zase vzpomíná na legendární kupé
  • Volvo EX90 se po odkadech dostává k zákazníkům, Kia EV3 má českou cenu
  • fNews přináší výběr těch nejzajímavějších zpráv za uplynulý týden

Dnešní fNews se ponese v duchu nových modelů na českém trhu. Ukážeme si povedený hybrid od Renaultu, dlouho odkládané Volvo i Kiu. A pak zavítáme do světa snů. Tak pojďme na to.

Partner fnews 2024-1

fNews #279 – Renault mlsá na elektrický koncept legendy R17

Podcast v audio formě

Hybrid Renault Rafale E-Tech jsme v nedávném testu chválili za povedený design, ale také dynamický a úsporný pohon. Nyní na český trh přichází v ještě výkonnější variantě E-Tech 4×4 300 k, takže má pohon všech 4 kol a výkon 300 koní. Spalovací motor spolupracuje hned se třemi elektromotory, které napájí 22kWh baterie. Ta nabídne v čistě elektrickém režimu dojezd až 105 km. V kombinaci s plnou nádrží to je až 1 000 km. S novou verzí přichází také vyšší výbavový stupeň Atelier Alpine s matným lakem, 21palcovými koly a plovoucím spoilerem. Novou verzi pořídíte od 1 229 000 Kč.

Čistě elektrické Volvo EX90 po více než ročních odkladech konečně míří mezi zákazníky. Stát by se tak mělo ještě tento měsíc. Auto je nabité technologiemi, bezpečnostními prvky a díky délce přes 5 metrů může nabídnout i třetí řadu sedadel. Baterie s kapacitou 107 kWh poskytne dojezd necelých 600 km. Základní verze s výkonem 300 kW vás vyjde na 2,5 milionu korun. Detailní představení auta najdete na našem kanálu.

Pokud hledáte auto nejen levnější, ale také menší, mohla by vás oslovit nová Kia EV3. Ta právě dostala českou cenu, která začíná na částce 900 000 Kč. Oproti dalším vozům Kia EV je postavena na starší 400V architektuře a má přední pohon. Baterii s využitelnou kapacitou 58,3 kWh nabijete rychlostí 100 kW. Poskytnout by měla 429 km dojezdu. Navíc podporuje obousměrné nabíjení a z auta můžete napájet třeba jinou elektroniku. Za 125 tisíc Kč si lze dokoupit větší baterii o kapacitě 78 kWh s dojezdem 605 km. První vozy si zákazníci přeberou snad ještě v prosinci.

Renault se nese na retro vlně, vzpomeňte třeba na Renault 5. Nyní si připomene jinou klasiku, kupé Renault 17 z roku 1971. Dnes ukázaný koncept dostal na starosti designer Ora Ïto. Za zmínku stojí, že tato elektrická R17 je plně funkční, má výkon 270 koní a díky karbonové konstrukci váží jen 1,4 tuny. Jedná se pouze o designový koncept, ale řekněte sami. Nestáli byste o takový skvost v produkční podobě?

Napadá vás nějaká jiná retro legenda, která by si zasloužila moderní háv? Dejte mi vědět do komentářů a pro všechny novinky sledujte fDrive.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze