Elektrická vlajková loď Volva míří konečně mezi zákazníky

1
Elektrická vlajková loď Volva míří konečně mezi zákazníky
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Volvo EX90 se k prvním zákazníkům dostane v tomto měsíci
  • Vlajková loď švédské automobilky byla představena v roce 2022, uvedení na trh se zpozdilo o rok
  • Auto přináší ty nejlepší technologie a dojezd téměř 600 kilometrů

Nová vlajková loď automobilky Volvo, čistě elektrický model EX90, míří po více než ročním zpoždění k prvním zákazníkům. Automobilka dnes oznámila, že se tak stane již v tomto měsíci. Nejdokonalejší Volvo s délkou přes 5 metrů se vyrábí od června v americkém závodě v Charlestonu, odkud bude putovat jak k zákazníkům v USA, tak v Evropě. Na další trhy se EX90 dostane po náběhu výroby v prvním čtvrtletí příštího roku. Celkově prý zvládne americká továrna ročně vyprodukovat až 150 000 vozů, takže o svůj objednaný model EX90 by se nikdo neměl bát.

Volvo EX90 bylo představeno již před 2 lety a je výkladní skříní automobilky, z důvodů prodlouženého vývoje softwaru se ale uvedení na trh o rok zpozdilo. Nové Volvo nabízí luxus, udržitelné materiály, nejnovější technologie infotainmentu i v oblasti bezpečnosti a díky své délce i třetí řadu sedadel. Baterie s využitelnou kapacitou 107 kWh zajišťuje WLTP dojezd necelých 600 kilometrů. V Česku je novinka k dispozici za cenu necelých 2,5 milionu Kč v základní verzi Twin Motor s pohonem všech kol a výkonem 300 kW nebo za příplatek 130 000 Kč ve verzi Twin Motor Performance s výkonem 380 kW.

Volvo EX90 Twin Motor

Rozměry5 037 × 1 964 × 1 744 mm, 2 818 kg
Výkon300 kW
Baterie111 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd585 km (WLTP)

My jsme si měli možnost EX90 prohlédnout již v předstihu a níže se tak můžete podívat na podrobný videopohled, který vám prozradí vše, co o autě potřebujete vědět, případně jsme vám přinesli také podrobné představení.

Kompletní představení Volvo EX90, které se chystá na náš trh

Diskuze ke článku
Radek Skrbek
Radek Skrbek
Tady se někdo ve Volvu pokakal po jahodách. 😃
Skoro 3 mil za tohle? Má to 800V systém?
Jak rychle to dobíjí?
Proč to má tak vysoký čumák? Aby přes něj vyfintěný paničky neviděli na silnici? Jako tenkrát co zabila malé dítě protože měla obrovský SUV a neviděla asi 10 metrů před auto a navíc vjela do zákazu vjezdu.....
Opravdu nechápu vývojáře a managery těchto automobilek....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze