Retrokoncepty frčí. Renault přišel s jedním velice povedeným

Pařížský autosalon 2024
1
Retrokoncepty frčí. Renault přišel s jedním velice povedeným
Fotografie: Renault
  • Málokterá automobilka se může chlubit tak bohatou tradicí dostupných sporťáků, jako Renault
  • Dnes vzpomíná na jeden mimořádně povedený, dobře známý i u nás
  • Přivítejte R17 x Ora Ïto

Renault v roce 2021 založil tradici tvorby originálních konceptů ve spolupráci s externími designéry. Ta pokračuje dodnes a přinesla světu už čtyři koncepty, jejichž společným jmenovatelem je inspirace dostupnými a populárními staršími Renaulty. Už jsme se tak pokochali koncepty SUITE N°4 v podobě pojízdného hotelového pokoje, 5 Diamant á la klasický Renault 5 pokrytý zlatem a Twingo, které asi nepotřebuje nic vysvětlovat. A nyní došlo na restomod, což je nyní velice populární disciplína tuningu veteránů. Tohle sice není tuning v pravém slova smyslu, ovšem vzorem bylo krásné lidové kupé Renault 17 z roku 1971 a výsledkem je energický koncept s nevyslovitelným názvem R17 x Ora Ïto.

Stejně jako v předchozích případech se i zde postavil k pomyslnému konstrukčnímu prknu mladý, nekonvenční designér. Tento se jmenuje Ora Ïto a provozuje známé návrhářské studio, které se propracovalo od spotřební elektroniky až k nábytku a architektuře. Zřejmě proto stvořil objekt, jehož tvary jsou sice fanouškům starších Renaultů povědomé, avšak jehož estetika přesahuje hranice automobilového světa. Pan Ïto na tvorbu nebyl sám, s detaily mu pomáhal jak Sandeep Bhambra, vedoucí oddělení konceptů, tak osobně šéfdesignér Renaultu Gilles Vidal. Výsledkem je plně funkční prototyp elektromobilu o výkonu 270 koní s karbonovou konstrukcí, díky níž váží pouhých 1,4 tuny. Oproti originálu nabral 17 cm šířky kvůli stabilitě a také přesunul pohon na zadní kola.

Koncept R17 x Ora Ïto se představil na architektonické výstavě Maison5 v Paříži, 12. září se přesune na akci Chantilly Arts & Elegant Richard Mille. Na širokou motoristickou veřejnost se bude těšit na stánku Renaultu během nacházejícího pařížského autosalonu od 14. října.

Diskuze ke článku
Vladislav Pisa
Tož krásný to je, ale kdyby udelali elektrickéj rafalle nebo Espace, asi bych to ocenil víc 😀

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze