Nové Twingo od Renaultu se blíží. Už víme kdy a kde se představí

2
Nové Twingo od Renaultu se blíží. Už víme kdy a kde se představí
Fotografie: Renault
  • Koncept vozu se představí na letošním pařížském autosalonu
  • Nové Twingo přebírá ducha první generace
  • Na trh se v sériové podobě dostane za dva roky

Francouzská automobilka Renault představuje další z modelů, které v dávných dobách tvořily historický pilíř značky. Za pár dní totiž vystaví prototyp elektromobilu Twingo E-Tech na svém stánku v rámci letošního ročníku autosalonu v Paříži. Ten se koná od 14. do 20. října a o svém počinu informuje Renault skrze tiskovou zprávu. Renault způsobil v roce 1992 revoluci ve světě automobilismu s modelem Twingo. Vůz jiskřivých barev zpříjemnil každodenní život tím, že dokonale ztělesňoval vůz s „rytmem života“. V duchu této první generace je nyní elektrický prototyp Twingo E-Tech navržen jako 100% elektrický kompaktní městský vůz pro nekompromisní městské použití. Elektrický prototyp Twingo E-Tech reaguje na výzvy naší doby a vytváří nečekané tím, že připomíná duši původního modelu Twingo s jeho minimalistickou jednoprostorovou siluetou, rošťáckými světly, agilitou a hravostí.

Elektrický prototyp Twingo E-Tech je díky svým malým rozměrům mrštný ve městě a praktický v provozu s pěti dveřmi. Kromě moderních proporcí a splývavých povrchů karoserie umocňuje charakter vozu řada detailů inspirovaných právě první generací modelu Twingo. Prototyp má proto rošťácký vzhled vpředu i vzadu. Zadní světla dodávají vozu retro nádech, nechybí nápis Twingo uprostřed víka zavazadlového prostoru a třeba zadní okno s černým lemováním bylo modernizováno, přičemž si zachovává ikonický design původního modelu Twingo.

Na bocích vozu se nachází kruhová klika, která je opět symbolem předchůdce z roku 1992. Navíc je zvýrazněna světelnou linkou. Na kapotě jsou sice tři malé otvory, avšak jelikož se jedná o elektrickou verzi, jedná se již o pouhý designový prvek. U původní spalovací verze přitom sloužily k odvětrávání motoru. Tento estetický detail je proto poklonou jeho dědictví. Koncept Twingo E-Tech je předobrazem sériového vozu se 100% elektrickým pohonem, který se začne prodávat již v roce 2026. Se vstupní cenou nižší než 20 000 eur (v přepočtu 506 tisíc Kč) potvrzuje ambice značky Renault zpřístupnit elektromobilitu co největšímu počtu lidí.

Diskuze ke článku
Petr Diskuze
Petr Diskuze
Malé vozy se kvůli neustále rostoucím cenám přestali téměř prodávat, tohle asi nebude jiné ..... bohužel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze