Renault chystá levný městský elektromobil pod zcela novou značkou

Renault chystá levný městský elektromobil pod zcela novou značkou
Fotografie: Renault
  • Renault Group příští rok odstartuje novou divizi Ampere, vyvíjející elektromobily
  • Jde o reakci na příval levné čínské konkurence a vstřícný krok vůči investorům
  • První elektromobil vyvinutý čistě pro Ampere vyjede v roce 2026

S informací zatím neoficiálně přišel Reuters, podle tří dobře informovaných zdrojů odhalí Renault už tento týden na investorských dnech informaci o startu zcela nové divize elektromobilů. Ta má zvýšit poptávku po koncernových elektromobilech, která v současné době poněkud vázne. Má to podpořit snahu automobilky umístit svou novou elektromobilní divizi na burzu, což se právě kvůli slabším prodejům zatím nedaří. Vytvoření nové značky Ampere má být signálem pro investory, že koncern je připraven bojovat s levnými čínskými elektromobily.

Ampere má už v roce 2026 vyrábět 600 000 elektromobilů ročně, je tedy vysoce pravděpodobné, že ji dostanou i některé současné koncernové modely dosud nesoucí jiné značky. Nicméně právě v této době má vzniknout zcela nový model vyvinutý exkluzivně pod značkou Ampere. Půjde o malý městský elektromobil, menší než chystaný Renault 5. Dva zdroje také prozradily, že se od roku 2026 má vyrábět v koncernovém závodě ve slovinském Novém Městě a pomoci nové značce už v roce 2031 prolomit roční produkci jednoho milionu.

Samotný Renault letos prodal necelých 50 000 elektromobilů Kangoo a Megane, napřesrok chystá premiéry elektrických modelů Scenic a R5, v roce 2025 pak dojde na R4. Ačkoliv značka patřila od počátku desátých let spolu s Nissanem k průkopníkům elektromobility a zaznamenala v této oblasti značné úspěchy, v poslední době se jí příliš nedaří odolávat tlaku Tesly a nových čínských značek. Právě uvedení Ampere to má změnit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze