Mitsubishi dostane nový elektromobil

1
Mitsubishi dostane nový elektromobil
Fotografie: Mitsubishi
  • Mitsubishi koncem října oznámilo investici pět miliard korun do nové koncernové divize Ampere
  • Současně pustilo do světa také informaci, že se ke konci roku stáhne z čínského trhu
  • Posilovat chce naopak v Evropě, čemuž má pomoci zcela nový elektrický model

Protože značce Mitsubishi byla v nové koncernové hierarchii přisouzena role výrobce SUV a crossoverů, bude i novinka mířit právě do těchto vod. Konkrétně by mělo jít o kompaktní SUV s plně elektrickým pohonem, což bude návrat mezi čisté elektromobily poté, co byl bateriový kei-car Mitsubishi i-MiEV z roku 2010, který byl naopak ve své době průkopníkem, tiše stažen z nabídky bez nástupce. Novinka vznikne na větší ze dvou verzí univerzální elektrické platformy nově přejmenované na AmpR Medium (dříve CMF-EV) a další podrobnosti o ní automobilka oznámí v roce 2024. Šéf skupiny Renault Group Luca de Meo podle Automotive News Europe oznámil, že vůz je sice anoncován jako evropský model, avšak zamíří „do celého světa“.

Automobilka Mitsubishi v současné době nabízí jen hybridy včetně PHEV a zároveň se potýká s poklesem prodejů kvůli tržním problémům stěžejního modelu Eclipse Cross. Novinka by jí měla pomoci znovu zaujmout silnou pozici v segmentu dobrodružných aut, čemuž by měl napřesrok přispět i příchod nové generace hybridního Outlanderu. Ten se, proti původním odhadům, do Evropy nakonec také podívá.

Mitsubishi z většiny vlastněné Nissanem zažívá velkou reorganizaci. Stáhlo se z některých evropských trhů, zainvestovalo zhruba pět miliard korun do koncernové elektromobilní divize Ampere a zároveň končí na čínském trhu.

Diskuze ke článku
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Nějaké zase menší SUV asi nikoho neuhraje, pokud to nebude mít prvky jako plnohodnotné EV...zadokolka či 4x4, dobré nabíjení, frunk? Novy Outlander pokud bude mít 7mist a slušně 4x4 s 230v zásuvkou bude možná i lepší. Jeho stažení z Evropy je naprd. Elipse cross není náhrada...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze