Prolezli jsme koncept Mercedes AVTR. Jak vzdálená budoucnost to je?

IAA Mnichov 2021
Prolezli jsme koncept Mercedes AVTR. Jak vzdálená budoucnost to je?
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Mercedes AVTR je futuristický koncept auta budoucnosti
  • Ukazuje, jak si Mercedes představuje infotainment MBUX v dalších generacích svých vozů
  • V Mnichově jsme si jej poprvé mohli „osahat“

Koncept Mercedes AVTR není úplně horká novinka, automobilka jej představila už začátkem roku 2020 v Las Vegas. Jenže pak přišla pandemie koronaviru a kvůli ní neproběhl autosalon v Ženevě ani v Paříži, Ženeva pak nebyla ani letos. Loni na podzim pouze Mercedes zveřejnil video z jízdy tohoto konceptu. Takže první možnost k „osahání“ tohoto konceptu jsme měli tento týden v Mnichově. Pojďte se tedy ve videu podívat na tento zajímavý úkaz jak z jiné planety.

Mercedes Vision AVTR vás vezme na jinou planetu

V názvu sice chybí jedno písmeno, ale koncept je skutečně inspirovaný filmem Avatar. Je opravdu futuristický a zároveň má designové prvky, které odkazují na přírodu. Mezi ty patří například „žábry na zádech.“ Vzadu se moc pohodlně sedět nedá, o čemž se můžete přesvědčit ve vloženém videu. Na předních sedačkách je to ale mnohem zajímavější.

Nejenže se na nich sedí o poznání pohodlněji, ale s pomocí speciální čelenky auto dokáže číst myšlenky. Pomocí těch pak můžete ovládat infotainment. Mercedes by tuto funkci chtěl mít za dvě generace ve svých vozech, tedy za 10 až 15 let byste to ve svém Mercedesu mohli mít také. Velký displej přes přístrojovou desku už ale Mercedes v sériových vozech používá. Jde o MBUX Hyperscreen v Mercedesu EQS a stejný systém dostane i Mercedes EQE, který se také představil v Mnichově.

Jak se vám koncept Mercedes AVTR líbí? Co říkáte na jeho zajímavé funkce? Dokážete si něco takového v uvedeném časovém horizontu představit v sériových vozech? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze