Mercedes ukázal extrémně futuristický koncept ve spolupráci s filmem Avatar

Mercedes ukázal extrémně futuristický koncept ve spolupráci s filmem Avatar
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Na veletrhu CES Las Vegas Mercedes-Benz odhalil vůz Vision AVTR
  • Nabídne futuristický středový panel, který snímá životní funkce, či 33 autonomních dílů na zadní straně
  • Celé auto bylo budováno s myšlenkou na přírodu, proto je vyrobeno z recyklovaných materiálů a má i speciální baterii

Mercedes-Benz je známý nejen pro své klasické vozy, ale také hodně odvážnou koncepční odnoží. Například jsme v poslední době mohli vidět koncepty jako Vision EQS nebo Vision Gran Turismo, který byl použit jako Batmobil ve filmu Justice League. Nyní se dočkáváme další filmové spolupráce, tentokrát se snímkem Avatar, přesněji řečeno s jeho blížícím se druhým dílem. Mercedes totiž na veletrhu CES představil další koncept s názvem Vision AVTR.

Novinka předvádí vše, co bychom od takového vozu čekali. Radikální design a naprosto jinou představu o řízení. Samozřejmostí je pak plná autonomie. Nicméně koncept si bere hodně ze své spolupráce s filmem Avatar a počítá s tím, že řidič bude naprosto propojený s vozem, podobně jako lid s přírodou ve zmíněném filmovém snímku. Proto uvnitř nenajdete žádné ovládací prvky.

Vše se řídí pomocí středového panelu, se kterým se propojíte, jakmile chcete s vozem interagovat. Tento panel snímá vaše životní funkce. Díky němu pak celý interiér vibruje tempem vašeho dechu a pulzu. Zároveň s tímto souvisí i hlavní designový prvek vozu, 33 malých motorizovaných dílů v zadní části střechy vozu. Ty fungují jako samostatný organismus, který reaguje na dění okolo automobilu.

Mercedes-Benz Vision AVTR středový panel

Jakmile se ocitnete na silnici, tyto díly se nakloní dopředu pro zvýšení aerodynamiky a svítí modře. Když auto zabrzdí, všechny se nakloní dozadu, aby napomohly brzdění a rozsvítí se červenou barvou. V zatáčce se hýbou se směrem jízdy a celkově by měly odrážet i samotnou náladu řidiče, a to díky propojení přes středový panel. To je velice futuristická funkce a ukazuje, jak by mohlo v budoucnosti auto interagovat s prostředím.

Celý vnitřek auta je vyroben z recyklovaných, chcete-li „veganských“, materiálů. Spodní část je podle theverge.com ze dřeva pojmenovaného Karuun, konkrétně z kořenů stromu Rattan. Ty rostou takovým tempem, že po nějaké době se stanou škůdcem a můžou ohrozit okolní rostliny, jedná se tady o přírodní odpad a nemusí se kácet žádné stromy.

Mercedes-Benz Vision AVTR

Poslední informací, kterou Mercedes zveřejnil, je 110kWh baterie, která používá organickou buněčnou grafenovou strukturu, jež neobsahuje žádné toxické, vzácné a drahé kovy. Plné nabití zvládne za 15 minut a ujede až 700 km, jak píše carscoops.com. Zároveň auto zvládá například jízdu bokem, kdy se jeho kola vytočí o 90 stupňů a může jet i do strany. Tento koncept musel být samozřejmě extrémně drahý na výrobu a část jeho funkcí je zatím jen teoretická, nicméně se jedná o opravdu krásnou demonstraci toho, co může vlastnictví auta v budoucnosti znamenat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze