Audi na CES dovezlo svůj autonomní koncept AI:ME

Audi na CES dovezlo svůj autonomní koncept AI:ME
  • Koncept AI:ME byl představen už minulý rok na šanghajském veletrhu, ale na CES Las Vegas je v něm možné se projet
  • Vepředu a na boku má řady světel, které ukazují, co se vůz při autonomním řízení chystá udělat
  • Audi klade důraz na VR pro řidiče i pasažéry, za jízdy jsou k dispozici různé scénáře

Každý rok se na CES v Las Vegas setkáváme s různými ukázkami autonomních vozidel. Od osobních aut až po autobusy. Díky tomu můžeme pozorovat, jak probíhá vývoj v této oblasti. Jednoznačně můžu říct, že každý rok se autonomie vozů posouvá o level výše, nicméně jsme stále ve stádiu konceptů. Ten letos dovezlo i Audi a jmenuje se AI:ME.

Tento koncept není ničím novým, odbyl si premiéru na šanghajském veletrhu minulý rok a víme o něm například z krátkého dokumentu, který automobilka vypustila na svůj YouTube kanál. Na CESu však nabídla i testovací jízdy, takže se o něm dozvídáme zase o něco více informací díky techcrunch.com. Nejdříve je důležité zmínit, že se jedná o městský hatchback. Jak napovídá název, jedná se o plně autonomní vůz, konkrétně dosahující 4 úrovně, tudíž zvládá plnou kontrolu nad vozidlem, ale stejně jej může řidič ovládat skrze volat.

Ten je ve výchozím módu zastrčený pod palubní deskou připomínající malý stoleček. Samotný infotainment vozu je pak více zapuštěn do přední strany. Po stisknutí tlačítka se automaticky vysune a poskládá do klasické polohy. Pro zvýšení bezpečnosti je auto vybaveno několika řadami světel, jak v přední části, tak na bocích. Ta jsou doplněna jemnou texturou, takže auto působí, jako by mělo kůži.

Tato světla pak poslouží při autonomním řízení jako indikátor toho, co chce auto zrovna udělat. To znamená, že pokud bude chtít zatočit, rozsvítí se daná část vozu. Audi se rozhodlo funkci zavést hlavně kvůli bezpečnosti chodců a dalších vozidel.

Interiér působí velice otevřeně a má navozovat domácí a relaxační atmosféru. Dveře se otevírají od sebe a díky absenci středového sloupku umožní pohodlné nastoupení. Audi také klade důraz na virtuální realitu a na letošním veletrhu během jízdy zvolilo pro pasažéry příjemný let nad přírodou v Číně.

Další ze zajímavostí je, že auto má systém sledování pohybu očí a v demu jste si mohli objednat jedno ze tří jídel tím, že jste se něj po delší dobu koukali. Samozřejmě jde pouze koncept, ale může to být také předzvěst toho, že Audi chystá nový elektrický hatchback, což by krásně doplnilo jejich aktuální portfolio.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze