První pohled na Mercedes Vision EQS, vizi budoucnosti automobilky

První pohled na Mercedes Vision  EQS, vizi budoucnosti automobilky
Fotografie: Patrik Svatoš, fDrive.cz
  • Luxusní a futuristický, to je kocept Vision EQS
  • Nabídne výkon až 470 koní a dojezd 700 kilometrů
  • Představuje ztělesněnou ekologickou filosofii Mercedesu
  • V interiéru tak například výrobce využil recyklovaný odpad vylovený z oceánu

O elektromobilitě se v současné době mluví především jako o prostředku, jak šetřit životní prostředí a také náklady na provoz automobilu, proto se výrobci předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější elektromobil s lepšími parametry. Elektromobilita však začíná pronikat i do segmentu luxusních vozů a Mercedes Benz EQS je toho zářným důkazem.

Mercedes Vision EQS (autosalon Frankfurt 2019)

Některými je model EQS označován za plně elektrickou S-Class budoucnosti, sama automobilka jej nazývá průkopníkem celé rodiny EQ. Mercedes Vision EQS je jakousi esencí schopností inženýrů Mercedesu a automobil to dává patřičně najevo.

Koncept elektromobilu budoucnosti nabízí zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy díky výkonu 470 tichých koňských sil. Mercedes uvádí, že na jediné nabití zvládne ujet až 700 kilometrů. Jak velký je akumulátor vozu výrobce sice neuvedl, ovšem 80 % jeho kapacity by mělo být možné dosáhnout již za 20 minut nabíjení. Neméně zajímavá je také platforma vozu. Ta je podle Mercedesu plně variabilní, podobně jako je tomu například u MEB Volkswagenu a bude ji možné využívat i pro stavbu dalších vozidel.

Mercedes na EQS však nechce prezentovat pouze své technické schopnosti, ale zároveň na něm demonstruje to, že mu myšlenka ekologie a minimalizace uhlíkové stopy není vůbec proti srsti, ba naopak. Dokazuje to například interiér automobilu, při jehož návrhu se designéři inspirovali světem luxusních jachet, díky čemuž by měl být interiér prostorný a posádku by měl doslova obklopovat.

Materiály, které se v interiéru objevují, jsou převážně z recyklovaného odpadu. Najdeme zde recyklované PET láhve, odpad vylovený z moře, umělou kůži apod. I přesto interiér rozhodně nepůsobí lacině, k čemuž dopomáhají i zlaté a diamantové detaily, nádobka s vůní a velké displeje, které přidávají trochu futuristické dynamiky.

Futuristický je zcela jistě i design vozu, na kterém zaujme především přední maska zdobená 188 LED diodami. Ty však nemají pouze zdobný efekt, ale budou využívány pro předávání informací ostatním účastníkům silničního provozu pomocí různých indikátorů. Rozptýlené osvětlení najdeme i v zadní části, která je poseta hvězdami Mercedesu, jež nahrazují tradiční zadní svítilny.

Mercedes plánuje do své ekologické strategie zahrnout také bateriové články. Do budoucna by chtěl odebírat pouze takové články, jejichž výroba nebude zanechávat žádnou uhlíkovou stopu. Tedy takové, při jejichž výrobě byla využita energie z obnovitelných zdrojů, recyklované materiály a které byly vyrobeny osobami pracujícími v důstojných podmínkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze