Mercedes připravuje 6 nových elektromobilů a 2 elektrické platformy

Mercedes připravuje 6 nových elektromobilů a 2 elektrické platformy
Fotografie: daimler.com
  • Ještě letos Mercedes uvede elektromobil EQA, po kterém bude následovat EQB
  • V příštím roce má přijít EQS jako první vůz na elektrické platformě EVA
  • Na stejné platformě budou i další modely, ale Mercedes připravuje ještě elektrickou platformu MMA

V současné době má Mercedes-Benz dva elektromobily, konkrétně SUV EQC a elektrické MPV EQV. Jak ale informuje insideevs.com, připravuje dalších šest plně elektrických vozů a Mercedes prozradil i to, že bude mít dvě platformy pro elektromobily.

Jako první přijdou EQA a EQB

Dva elektromobily od Mercedesu už jsou takřka za dveřmi. Prvním z nich je EQA, plně elektrický sourozenec modelu GLA, jehož výroba by měla podle plánu začít již letos. Začátkem roku 2021 by pak měl být představen model EQB. Mercedes již ale testuje další tři automobily, které budou na dvou různých elektrických platformách. Modelová řada EQ se tak bude rychle rozrůstat.

Mercedes testuje EQS, EQE a EQS SUV

Těmi elektromobily, které Mercedes testuje a ukázal je i v oficiálním videu, byť zatím s kamufláží, jsou sedany EQS a EQE, tedy elektrické alternativy třídy S a třídy E. Vedle nich automobilka testuje i EQS SUV, tedy velké luxusní elektrické SUV, a do budoucna by mělo přijít i menší SUV EQE. Všechny tyto vozy budou využívat novou platformu pro elektromobily s označením EVA (Electric Vehicle Architecture), na které budou postaveny větší sedany a SUV. Prvním vozem na této platformě by měl být sedan EQS, který přijde příští rok, SUV EQS by mělo přijít přibližně o rok později, tedy v roce 2022. Načasování sedanu EQE ani SUV EQE zatím není známo.

Christoph Starzynski, vedoucí vývoje nové elektrické platformy, říká, že se při vývoji zaměřují na dojezd, efektivitu i výkon, tedy vlastnosti důležité u elektromobilů, ale i na to, aby nové elektromobily byly opravdu Mercedesy se vším všudy, tedy měly to, co zákazníci od vozů s trojcípou hvězdou očekávají.

Kromě zmíněné platformy EVA pro větší vozy pak Mercedes připravuje i modulární platformu MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture), kterou v budoucnosti použije u menších aut. Pravděpodobně tedy nástupců těch, které teď stojí na platformách běžných modelů a nejspíše i dalších modelů řady EQ. Tato platforma ale přijde až v roce 2025, dle informací insideevs.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze