Mercedes ukázal, jak se řídí koncept. Má připomínat víc organismus než auto

Mercedes ukázal, jak se řídí koncept. Má připomínat víc organismus než auto
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Jde o Vision AVTR inspirovaný filmem Avatar
  • Baterie má kapacitu 110 kWh a výkon je 470 koní
  • Vše by mělo být recyklovatelné včetně nových grafenových baterií

Mercedes představil Vision AVTR již na začátku roku, v té době jsme nevěřili, že něco takového vůbec uvidí reálně světlo světa jako funkční prototyp. Naštěstí jsme se pletli a i když má vůz do sériové výroby ještě hodně hodně daleko, mohli se konceptem projet první novináři. Podle slov automobilky vývojáři nechtěli vyrobit auto, ale spíš živý organismus. Co si o tom myslet nevíme, nicméně jde o skutečně cool „stvoření“.

Z filmu Avatar je spojení automobilu s člověkem, zde ale nejde o modré vlasy, nýbrž o joystick, na který položíte ruku a vůz řídíte. Už jen z tohoto důvodu auto nebude moct na silnice minimálně 20 let, je ale nádhera vidět futuristické koncepty fungovat v reálu. Vůz by měl disponovat speciálními koly umožňujícími rolování do stran místo zatáčení. Pohon obstarává 470koňový elektromotor zásobený energií z revolučních grafenových baterií. Ty mají kapacitu 110 kWh a měly by se dobít do plné kapacity během 15 minut. Dojezd na elektřinu by měl činit 700 kilometrů.

Vše by mělo být samozřejmě co nejvíce recyklované, například interiér je vyroben převážně z plastů nalezených v oceánu. Recyklovatelné a kompostovatelné by měly být i baterie. Je fajn vidět, jakým směrem se ubírá Mercedes, raději ale budeme, až uvidíme použitá řešení v sériových vozech. Pokud vás koncept zajímá, rozhodně doporučujeme video, za těch 13 minut času určitě stojí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze