Prodej on-line a platba funkcí podle potřeby, to je Volkswagen Business 2.0

2
Prodej on-line a platba funkcí podle potřeby, to je Volkswagen Business 2.0
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Volkswagen v šesti německých městech spustí předplatné vozů ID.3
  • Objednání vozu bude možné provést on-line a funkce bude možné dokupovat později
  • Jako první z tradičních automobilek spustí Volkswagen aktualizace na dálku

Psali jsme o výroční konferenci Volkswagenu a plánech, které tam zazněly. Kromě cíle v prodeji elektromobilů na letošní rok nebo termínu konce spalovacích motorů se mluvilo o připravovaném novém modelu prodeje Volkswagen Business 2.0. V čem spočívá?

Od letošního léta bude Volkswagen v šesti německých městech testovat modely předplatného u elektromobilů ID.3. V pilotních projektech budou poprvé nabízeny také možnosti vyúčtování na základě používání a dodatečného objednávání funkcí, například navigačních služeb, včetně testování jejich akceptace. Důležitým předpokladem pro úspěch digitálních dodatečných funkcí jsou pravidelné aktualizace vozidel metodou „Over-the-air“. Volkswagen bude jako jediný mainstreamový výrobce tímto způsobem aktualizovat modely ID.3 a ID.4 v pravidelných 12týdenních intervalech. I tato služba bude dostupná od léta. Společnost počítá pro nadcházející roky s tím, že bude ve fázi používání vozidel generovat dodatečné výnosy v řádu stovek milionů eur.

Auto se aktualizuje na dálku, některé funkce můžete koupit později

Jak konkrétně bude fungovat předplatné uvidíme asi až bude služba spuštěna. Týká se přitom jen několika německých měst. Pokud ale jde o dodatečné objednávání funkcí, to už známe například z vozů Tesla. Když si koupíte například auto bez Autopilota a v budoucnu se pro něj rozhodnete, stačí si za funkci zaplatit a ve voze ji máte k dispozici. O jaké funkce se bude jednat v případě Volkswagenů ID.3 a ID.4 ale zatím nevíme. Pokud jde o aktualizace OTA (over the air), tedy bez nutnosti návštěvy servisu, i ty už Tesla dávno používá, ale Volkswagen bude první tradiční automobilkou, která je nabídne také.

Volkswagen dosáhne v aktuálním obchodním roce milníku také v oblasti on-line prodeje. Zákazníci mohou již od tohoto týdne uskutečňovat zásadní kroky při koupi modelů ID.3 a ID.4 on-line. Nákupní proces následně dokončí u nejbližšího prodejce. Od léta pak budou mít zákazníci možnost realizovat celý proces pořízení vozu z rodiny ID. on-line, od konfigurace až po uzavření leasingové smlouvy. Volkswagen tak bude prvním tradičním výrobcem, který nabídne zákazníkům v Německu nákup elektromobilů kompletně on-line.

Rovněž v létě otevře Volkswagen společně se svými prodejci digitální tržiště pro skladové a ojeté vozy. Zákazníci budou mít široký výběr a své vozidlo si budou moci pořídit on-line. On-line prodej bude postupně zaváděn i na další evropské trhy. Dosavadní obchodní síť přitom zůstane i při on-line prodeji vždy neodlučnou součástí procesu a nejdůležitějším prostředníkem ve styku se zákazníkem.

Technické parametry Volkswagen ID.3 45 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 261 × 1 809 × 1 552 mm, 1 590 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon110 kW, 150 koní, točivý moment: 225 Nm
Baterie48 kWh (45 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 100 kW, palubní: 7,2 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,1 kWh / 100 km, dojezd: 330 km
Cena od895 900 Kč

Technické parametry Volkswagen ID.4 Pro Performance (77 kWh)

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 584 × 1 852 × 1 612 mm, 2 124 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 310 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,8 kWh / 100 km, dojezd: 506 km
Cena od1 387 900 Kč
Diskuze ke článku
Zdenek Gazi
Zdenek Gazi
zee
Jan Štajer
Jan Štajer
Naposledy upraveno: 24. 3. 2021 08:51
Koupení služeb na dálku už dávno jiným funguje :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze