Praha zruší miliardový tendr na sdílení elektromobilů. Chce oslovit více firem

Praha zruší miliardový tendr na sdílení elektromobilů. Chce oslovit více firem
  • Rozhodnutí se týká tendru na výstavbu nabíjecích stanic a samotného provozování služby
  • Nové vedení Prahy má jinou představu o realizaci celého projektu

Praha zruší dvě veřejné zakázky ohledně plánu na provoz systému sdílení elektromobilů, které nechala vypsat minulá politická reprezentace. Rozhodli o tom radní. Nové vedení magistrátu chce v přípravě služby e-carsharingu pokračovat, ovšem jiným způsobem. Zrušení zakázek se týká stavby základen pro nabíjecí stanice a samotného provozu služby, kterou měla po dobu sedmi let zajišťovat soukromá firma.

Formálně magistrát zakázky zrušil s odkazem na technický problém, v jehož důsledku systém vyhodnotil jednu z nabídek pozdě. Na jednáních výboru pro IT a smart city nicméně zástupci Pirátů uvedli, že se jim nelíbí podoba projektu, kterou navrhlo předchozí vedení magistrátu, a to zejména koncese na dobu sedmi let pro jednoho provozovatele. Infrastruktura budovaná městem by podle nich měla být od počátku otevřená více dodavatelům. Magistrát a městská firma Operátor ICT nyní pracují na přepracování projektu.

Důvodem, proč se to ruší, je, že naše představa je odlišná od návrhu realizace, která byla preferovaná předchozí politickou reprezentací“, řekl primátor Zdeněk Hřib s tím, že se do tendru na provoz systému přihlásil jen jeden zájemce. Na přípravě nového projektu podle něj bude pracovat komise pro smart city. Cílem je, aby město připravilo podmínky pro fungování různých druhů přepravy od různých dodavatelů, ze kterých by pak lidé mohli vybírat prostřednictvím mobilní aplikace. „Konkrétní časový harmonogram v současné době není,“ dodal primátor.

Cílem projektu je nabídnout Pražanům alternativu k veřejné dopravě, pohybu vlastním autem nebo využívání taxi a služeb typu Uber. Zároveň má přispět ke zvýšení počtu elektromobilů v ulicích Prahy a ke zlepšení životního prostředí. Podle původního harmonogramu měla služba začít fungovat v polovině roku 2020 a nabízet 600 vozů. V Praze nyní funguje několik společnosti poskytující carsharing. Největší z nich, firma CAR4WAY, celkově již disponuje téměř 400 vozy, z toho 73 e-Golfy. Dalšími provozovateli jsou třeba také společnosti re.volt nebo E-CARS RENT, které nabízí k zapůjčení pouze elektromobily. Sdílet auto můžete také pomocí služby HoppyGo. V Praze nabízí společnost Rekola také sdílení kol a Lime začala před časem v širším centru metropole půjčovat elektrické koloběžky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze