Světová jednička ve sdílení aut Anytime vstupuje do Prahy

aktualizováno
Světová jednička ve sdílení aut Anytime vstupuje do Prahy
  • Na začátku dubna již zahájila společnost možnost registrace nových uživatelů
  • Od včerejšího dne je možné si auto půjčovat
  • Ráno za jednu minutu provozu zaplatíte 1,99 Kč, zbytek dne pak 4,99 Kč
  • V ceně je vždy pojištění, parkování v zónách, palivo, dálniční známky či non-stop asistenční linka

Aktualizováno 25. 4. 2019 16:15

Rovnou stovku brandovaných aut společnosti Anytime můžete potkávat v ulicích Prahy. Společnost s italskými kořeny by ráda zlepšila dopravu v Praze a především v centru. Ve flotile je prozatím Toyota Yaris. Výhodou je parkování na modrých i fialových zónách. Ráno od šesti hodin do deseti hodin dopoledne je cena 1,99 Kč za minutu. Zbytek dne potom cena činí 4,99 Kč. Automobil si můžete vypůjčit i na 24 hodin. V nabídce jsou pak dvě možnosti: standardní za 1 299 Kč nebo nabídka s menší spoluúčastí v případě nehody, která vás vyjde na 11 499 Kč. V ceně je vždy pojištění, palivo, parkování v zónách, non-stop asistenční služba či dálniční známka.

Carsharing Anytime

Cíle má Anytime celkem velké. Momentálně provozuje 100 automobilů, ale do konce roku by se mohlo jednat až o pětinásobek. Ve hře je i pořízení jiných modelů než Toyoty Yaris, které by více uspokojily například muže od rodiny. Co však pro Anytime není téma jsou elektromobily, a to především kvůli pořizovací ceně i nízkému dojezdu. Co nás překvapilo je fakt, že momentálně má Anytime zhruba pět tisíc uživatelů. Podle slov vedení společnosti je v Praze potenciál mít sto až dvě stě tisíc aktivních uživatelů.

Podle nedávného průzkumu celkem 69 procent českých motoristů preferuje carsharing před klasickou autopůjčovnou. V Praze jezdí okolo 1,1 milionu aut, která denně najedou 23 milionů kilometrů. Ke konci roku 2017 připadal v Praze jeden automobil na 1,5 obyvatele. Obsazenost osobních aut při jízdách po městě se dlouhodobě pohybuje kolem 1,3 člověka na vůz.

Lidé podle statistik využívají vlastní auto jen zhruba čtyři procenta z celkového času. Počet uživatelů carsharingu by se měl do roku 2024 zvýšit na 30 milionů z předloňských sedmi milionů lidí. Velikost trhu dosáhne za pět let 16,5 miliardy eur.

Společnost Anytime začala poskytovat služby v oblasti pronájmu aut v roce 2012. V současné době provozuje flotilu více než 8 000 automobilů v různých segmentech. Působí ve 14 městech ve čtyřech zemích. Anytime vlastní skupina Mikro Kapital Group, kterou v roce 2008 založil podnikatel Vincenzo Trani. Skupina Mikro Kapital působí v oblasti finančních služeb, mikrofinancování a sdílení automobilů v 17 zemích. Reprezentativní kanceláře se nacházejí v 68 městech a počet zaměstnanců přesahuje 1 500 lidí.

Původní informace z 2. 4. 2019

Italská carsharingová služba Anytime, světová jednička ve sdílení aut, umožňuje vyhledávat, rezervovat a odemykat auta přímo z mobilní aplikace. Pronájem vozidel lze počítat na minuty, hodiny nebo na dny. Rezervace, vyzvednutí a vrácení auta je samoobslužný proces. A nyní je prvním velkým nadnárodním hráčem na tomto poli, který přichází do Česka, přesněji do Prahy. V příštích letech u nás plánuje investovat až 30 milionů eur. Zájemce o využívání carsharingu Anytime si stáhne bezplatnou aplikaci z Apple Store nebo Google Play a provede online registraci, která trvá do 15 minut. Stačí vyfotit průkaz totožnosti, řidičský průkaz a pořídit selfie. V nabídce bude několik set vozidel Toyota Yaris Hybrid s automatickou převodovkou a parkovací kamerou. Část vozů má ve výbavě i Bluetooth.

Ceny začínají od 1,99 Kč za minutu použití vozidla a uživatel nic dalšího neplatí. Služba zahrnuje benzín, mytí i pojištění vozu. Součástí je i bezplatné parkování v modrých a fialových zónách. Platba proběhne automaticky po ukončení pronájmu z připojené platební karty. „Po schválení registrace si zákazník může vybrat nejbližší auto Anytime a rezervovat jej prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace najde nejbližší auto a vytvoří k němu trasu. Klient pak bude mít 20 minut zdarma, aby se k rezervovanému vozu dostal. Pak již jen pomocí aplikace auto otevře a může vyrazit,“ říká ředitel Anytime Carsharing v České republice Milan Beutl.

V Česku, opět převážně jen v Praze, nyní funguje několik společnosti poskytujících carsharing. Největší z nich, firma CAR4WAY, celkově disponuje již téměř 400 vozy, z toho 73 e-Golfy. Dalšími provozovateli jsou třeba také společnosti re.volt nebo E-CARS RENT, které nabízí k zapůjčení pouze elektromobily. Sdílet auto můžete také pomocí služby HoppyGo. Společnosti Rekola a freebike zase nabízí sdílení kol a Lime v širším centru metropole půjčuje elektrické koloběžky.

Diskuze ke článku
Michal
3IPL4Q - Promo kód na 30minut rezervace pro prvních 10 použití. Pak standartně na 20minut.
Artem
Za mě super služba????Auta po celé Praze k dispozici a hlavně je to hybrid. A dobrá cena????????Doporučuji????
Stáhněte aplikace ???????? http://onelink.to/anytimecar a využité můj promo kód “ARTEM1” a odměnou bude 100kč????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze