Ve Varšavě spustilo Innogy největší tamní carsharing. Vsází na stovky vozů BMW i3

Ve Varšavě spustilo Innogy největší tamní carsharing. Vsází na stovky vozů BMW i3
  • Nová služba se jmenuje innogy go!
  • Pronájem elektromobilů funguje prostřednictvím stejnojmenné aplikace
  • Varšavanům bude k dispozici 500 vozů BMW i3 a 30 sportovních BMW i3s

Ve Varšavě zahájila provoz nová služba na sdílení automobilů s názvem innogy go!, která obyvatelům polské metropole nabídne pro přesuny po městě výhradně elektromobily. Flotilu v bílo-zelených barvách bude tvořit 500 vozů BMW i3. Pro sportovní nadšence bude brzy k dispozici také 30 vozů BMW i3s.

V reakci na rostoucí společenské povědomí v oblasti životního prostředí poskytujeme obyvatelům Varšavy možnost pohybovat se po městě efektivně, pohodlně a především bez emisí. Elektromobily budou mít také mnoho výhod v silničním provozu. Budou pomáhat snižovat dopravní zácpy. Jsou také velmi tiché, což se promítá i do nižších úrovní hluku na ulici. Sdílení elektrických vozidel od Innogy chce zlepšovat kvalitu života v polském hlavním městě,“ řekl Filip Thon, předseda představenstva Innogy Polska.

Obyvatelé Varšavy měli možnost vyzkoušet si BMW i3 a několik dalších vozů během loňského pilotního projektu. V něm se lidem nejvíc líbilo právě BMW i3 a proto byla služba innogy go! postavena na těchto vozech. „Toto auto jezdí po městě bez škodlivých emisí. Jeho konstrukce také využívá udržitelných materiálů. BMW i3 je navíc lehký a snadno ovladatelný vůz, takže je ideální pro městské prostředí a služby, jako je sdílení automobilů,“ řekl Baudouin Denis, výkonný ředitel společnosti BMW Polska.

Pronájem elektromobilů funguje prostřednictvím mobilní aplikace innogy go!. Služba zapůjčení se účtuje po minutách. Jízda s BMW i3 stojí 1,19 zlotých za minutu (7 Kč), sportovní BMW i3s vyjde na 1,49 zlotých za minutu (8,70 Kč). innogy go! připravila také denní balíčky za 239 (1 410 Kč) a 299 zlotých (1 760 Kč) za den pro zákazníky, kteří by chtěli službu využívat delší dobu. S cílem povzbudit obyvatele Varšavy k řízení elektrických automobilů poskytuje služba innogy go! prvních15 minut jízdy za pouhý 1 groš.

Pro nabíjení elektromobilů innogy go! je vyhrazena síť 30 rychlonabíječek o výkonu 50 kW. Tyto stanice jsou schopny plně nabít BMW i3 za 50 minut. Innogy ve Varšavě postupně vybuduje síť 500 veřejných nabíjecích míst. Cílem je zajistit nabíječky na nejvhodnějších místech pro zákazníky, a to jak v samotném centru města, tak v blízkosti sídlišť a obchodních center. Energie dodávaná do obou typů stanic pochází výhradně z obnovitelných zdrojů, konkrétně z větrných elektráren. Innogy Polska zakoupila pro tyto účely do konce roku 2019 Certifikát původu elektřiny v objemu 2 GWh.

BMW i3s 94 Ah – test

Technické parametry BMW i3 (2014) 94 Ah

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 999 × 1 775 × 1 578 mm, 1 320 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon125 kW, 170 koní, točivý moment: 250 Nm
Baterie27,2 kWh
Nabíjeníkonektory: Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,1 kWh / 100 km, dojezd: 300 km
Cena od969 800 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze