Aplikace BMW Connected
test

Aplikace BMW Connected

Umí víc než čekáte
4

Na mobilní aplikace pro vzdálené ovládání aut už jsme si zvykli. Jednu z nejlepších mělo i BMW, které navíc nyní přichází s novou a mnohem lepší. Aplikace Connected zachovává známé funkce a přidává pár překvapení navíc. Nechybí ani ovládání auta z chytrých hodinek.

BMW patří mezi automobilky, které přináší technologické novinky jako první. A zejména pořádně odladěné. Není ani divu, když se výrobce může pochlubit třeba technologickým etalonem v podobě řady 7. Tam musí vše fungovat bezchybně.

BMW Connected

Po dlouhá léta dodává BMW na trh auta s integrovanou SIM kartou a připojením na internet. Pod značkou ConnectedDrive se skrývá ucelený balíček on-line funkcí, které můžete používat v autě i mimo něj. Ostatně s on-line funkcemi infotainmentů BMW jste se mohli seznámit mnohokrát v našich testech. Už několik let lze také vozy BMW ovládat na dálku skrze aplikaci v mobilním telefonu nebo chytrých hodinkách. Poprvé jsme si to mohli vyzkoušet s příchodem BMW i3 ještě na mobilenet.cz. Dříve však bylo ovládání roztříštěno – pro standardní BMW bylo nutno použít aplikaci BMW Remote, pro elektrická auta i3 a hybridy i8 pak byla určena aplikace BMW iRemote. Tomu je nyní konec.

BMW představilo a uvedlo novou aplikaci Connected, ze které můžete ovládat všechny vozy BMW, ať už jsou elektrické, hybridní nebo klasické spalovací. To usnadní život zejména uživatelům, kteří mají v jedné aplikaci více různých vozů. My jsme novou aplikaci vyzkoušeli a tady jsou naše dojmy.

Aplikaci BMW Connected jsme zkoušeli s letošním BMW i3s

Novou aplikaci Connected jsme vyzkoušeli s taktéž novým BMW i3s, které se prodává až od letošního roku a jeho test jste si mohli na fDrive.cz již přečíst. Nová aplikace je určena pro systémy Android a iOS a chytré hodinky Apple Watch a Samsung Gear. Verze pro hodinky s Wear OS překvapivě chybí, je však údajně v přípravě. Při stahování aplikace do telefonu si dávejte pozor, jakou zemi máte ve svém Google nebo Apple účtu nastavenou. Podle toho se vám totiž stáhne i aplikace Connected určená pro konkrétní zemi. Pokud máte například nastavené USA z důvodu větší nabídky aplikací nebo filmů, stáhne se vám americká verze Connected, která vypadá úplně stejně jako ta evropská, ale protože aplikace sdílí přihlašovací údaje k webovému portálu BMW Connected, který je odlišný pro různé části světa, nepodařilo by se vám přihlásit. Před stažením tak musíte mít nastavenou jako domovskou zemi Česko, případně jinou evropskou zemi.

Design aplikace je moderní a příjemný, vše je pochopitelné na první dobrou. Nechybí přihlášení pomocí otisku prstů, případně čtyřmístným PINem. Povedený je výběr automobilů a pokud máte v autě aktivní a zaplacený balíček vzdáleného ovládání, po výběru daného auta vás aplikace pustí i do jeho ovládání. K dispozici jsou klasické funkce pro odemčení/zamčení dveří, blikání světly či zahoukání. Nechybí možnost vzdáleně zapnout i klimatizaci či topení a samozřejmě i ukázat polohu auta na mapě. Užitečný je samozřejmě i ukazatel dojezdu. Naopak oproti BMW iRemote zmizely hezké informace o celkové efektivitě všech jízd a možnost porovnání s ostatními řidiči. Nyní si můžete zobrazit jen informace o poslední jízdě.

Podoba aplikace BMW Connected

Na druhou stranu je aplikace mnohem chytřejší v jiných ohledech. Přímo v aplikaci vidíte seznam pravděpodobných destinací, které byste mohli potřebovat. Aplikace zobrazuje lokace vašich schůzek a jiných události v kalendáři, inteligentně doporučuje často zadávaná místa a jedním kliknutím lze najít místa pro parkování nebo třeba nabíjecí stanice. Škoda jen, že databáze nabíjecích stanic je u BMW velmi špatná a vůbec neodpovídá současnému stavu. Řada stanic tak v mapě chybí, i když je lze už dávno využívat.

Našli jste destinaci, kam chcete jet? Stačí kliknout. A teď se dostáváme k hlavní a velmi příjemné inovaci BMW Connected. Stále si můžete přes cloud poslat destinaci do auta, kde si ji ve zprávách otevřete a zahájíte navigaci. Connected má ale nově následující vychytávku – pokud máte telefon spárován přes Bluetooth s autem, dokáže přenášet nejen data, kontakty nebo zprávy, ale i doplňkové informace.

Takto vypadá BMW Connected na chytrých hodinkách Samsung Gear

Jakmile si tak vyberete třeba při chůzi k autu destinaci a nastoupíte do auta, telefon tuto destinaci odešle automaticky do auta. V aplikaci se pak daná cesta objeví v záložce aktivita, kde neustále vidíte, kolik zbývá do cíle, nebo jaký je předpokládaný čas příjezdu. A ten můžete velmi snadno sdílet nejen z mobilu, ale hlavně přímo z infotainmentu.

To ale není všechno. Velkým handicapem BMW je, že v Česku jako jediná automobilka blokuje Android Auto a Apple CarPlay kvůli tomu, že ani jedna ze služeb není v Česku oficiálně dostupná. Na Google Mapy nebo Google Asistent přímo na displeji BMW si tak musíme ještě nějakou dobu počkat. Díky Connected tu ale máme malou náplast – Spotify. Aplikace Connected v telefonu se totiž umí propojit se Spotify, položka se pak objeví přímo v on-line menu infotainmentu a vy můžete pohodlně a bezpečně za jízdy procházet vaše seznamy skladeb a vybrat si tu pravou. Další užitečností, která funguje stejně, je pak kalendář. Přímo v autě si můžete zobrazit vaše schůzky a po kliknutí na nějakou konkrétní se rovnou nechat navigovat. V případě Spotify je sice ovládání trochu pomalejší, protože výměna dat probíhá přes Bluetooth, avšak i tak jde o příjemnou funkci navíc, mezi automobilkami zároveň i poměrně unikátní, protože pro fungování doplňkových aplikací nepotřebuje kabel. Tak ještě zavést to Android Auto a budeme úplně spokojeni. Zde je ale nutno dodat, že pro využívání těchto pokročilých funkcí, které se nazývají Connected Onboard, musí být váš vůz vybaven funkcí Connected+. Jinak je dostupné jen standardní odesílání destinací do navigace a tyto chytré funkce vám zůstanou zapovězeny, což by při koupi nového auta byla škoda.

Po připojení telefonu s aplikací BMW Connected přes Bluetooth lze přímo v infotainmentu ovládat Spotify nebo pracovat s kalendářem

Na hodinkách si pak můžete zobrazit nejbližší cesty, stav nabití či paliva a případně i z hodinek auto odemknout, zatroubit či zablikat světly.

Nová aplikace BMW Connected se tedy celkově velmi povedla. Je rychlá, dobře vypadá, dobře se používá a obzvláště oceňujeme funkce automatického propojení s autem přes Bluetooth pro zobrazení kalendáře či Spotify a zejména práci s destinacemi. Schází sice například integrace ovládání automatického parkování a hodily by se také zajímavější statistiky spotřeby a komunitní funkce, avšak to jsou drobnosti. I nadále tak zůstává aplikace od BMW na špičce mezi aplikacemi všech automobilek a určitě doporučujeme si ve vašem BMW služby s ní související aktivovat, případně myslet na jejich objednání při konfiguraci nového auta.

BMW i3s 94 Ah

Rozměry3 999 × 1 775 × 1 578 mm, 1 320 kg
Výkon135 kW
Baterie27,2 kWh, Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)300 km
Diskuze ke článku
Petr
Co je to za nesmysl, že náplastí za Android Auto je Spotify? Ono totiž BMW nemá jen velmi špatnou databázi nabíjecích stanic, oni mají tragickou celou navigaci. A tak zatímco každý druhý v autě za 400 může používat Waze, vy v autě za 3M jedete podle navi k mostu, který už tam rok není a ještě rok nebude, protože se staví nový. Všichni to vědí, kromě vašeho BMW. A s tím mi Spotify pomůže jak? Dokud nebude Android Auto, jsou celý ten jejich systém vyhozené peníze, stejně pokud chcete někam dojet, musíte jet podle mobilu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze