Počet elektromobilů a hybridů registrovaných v Česku roste. Letos jich přibylo 700

Počet elektromobilů a hybridů registrovaných v Česku roste. Letos jich přibylo 700
  • Od začátku roku do září bylo v ČR registrováno 469 osobních elektromobilů a 231 plug-in hybridů
  • Nejvíce elektromobilů bylo v letošním roce registrováno v měsíci červenci
  • Elektromobil a plug-in hybrid už na českém trhu nabízí 16 automobilek

V období od ledna do září 2018 bylo v Centrálním registru vozidel registrováno 469 osobních elektromobilů. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy bylo registrováno 294 vozidel, se jedná o 60% nárůst“, říká Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu, a dodává: „Za celý loňský rok bylo registrováno 387 osobních elektromobilů. Tento počet tak byl překonán již v období letních prázdnin. Dalších 231 osobních vozidel bylo letos registrováno s plug-in hybridním pohonem. Celkem tak bylo registrováno 700 osobních elektromobilů a plug-in hybridů, 2/3 z nich tak bylo čistě elektrických. Za velice důležitý považuji fakt, že elektromobily a plug-in hybridy již nejsou záležitostí jen zlomku automobilek – v uplynulém období byly na trhu v ČR registrovány e-vozidla již od 16 automobilek.“

Srovnání registrací 2017 - 2018

Nejvíce elektromobilů bylo v letošním roce registrováno v měsíci červenci (78), naopak nejméně v lednu (25). Únor a září byly jediné měsíce v tomto roce, kdy došlo meziročně k nižšímu počtu registrací. V září se trh s elektromobily propadl prakticky na polovinu (26 registrací letos vs. 50 vloni), v rámci všech registrací kategorie vozidel M1 došlo v září k meziročnímu poklesu o 28 %.

registrace elektromobilů 1.Q 2018 podle značek

Osobní elektromobily a plug-in hybridy se v uplynulých třech kvartálech podílely na všech registrovaných osobních vozidlech 0,34 %. Přestože se stále jedná o velmi malý podíl, zajímavé je podívat se na tento podíl optikou jednotlivých automobilek. Pomineme-li automobilku Tesla, která produkuje výhradně elektromobily, tak např. u Porsche se elektrifikované modely podílely na všech registracích již 7,4 %. Následovala automobilka smart s 3,8 %, BMW s 3,4 %, MINI s 2,4 %, Volvo s 2,3 %, Nissan s 1,9 % atd. Nejvíce registrací zaznamenal Volkswagen (198), Nissan (89), Tesla (73) a BMW (68). V oblasti plug-in hybridů dominuje BMW s 84 registracemi, následuje Volvo (36), Porsche (27), Volkswagen (26) a MINI (16).

registrace elektromobilů 1.Q 2018

S 26% podílem na poli osobních elektrifikovaných vozidel dominuje Volkswagen, který k 179 registracím modelu e-Golf přidal také 4 registrace plug-in hybridní verze Golf GTE. Se značným odstupem následuje BMW i3 s 88 registracemi. Nissan Leaf se 77 registracemi pak těsně hájí třetí příčku před Teslou se 73 registracemi. Které vozidlo dominuje mezi plug-in hybridy? Pro někoho možná překvapivě Porsche Panamera s 25 registracemi. Následuje Passat GTE (22). Zatím jediným zástupcem plug-in hybridů, který kombinuje elektromotor s dieselem, je Audi Q7 e-tron quattro.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze