Tesla v Q3 vyrobila rekordních 80 tisíc aut

Tesla v Q3 vyrobila rekordních 80 tisíc aut
  • Tesla ve třetím čtvrtletí naplnila očekávání
  • Počet vyrobených vozů se zastavil na hodnotě 80 142 kusů
  • Největší podíl na tom má Tesla Model 3
  • Do budoucna si automobilka vytyčila ještě ambicióznější cíle

Během třetího čtvrtletí vyrobila společnost Tesla celkem 80 142 vozů, což je o 50 % více než v předešlém nejlepším čtvrtletí, kterým bylo právě to předešlé. Na tomto čísle má největší podíl Model 3, kterého se vyrobilo 53 239 kusů, zbytek tvoří Model S se 14 470 kusy a Model X s 13 190 kusy.

Graf produkce Tesly

Těmito čísly se Tesla přiblížila 80 % všech dodaných vozů v loňském roce. V tomto čtvrtletí se společnosti podařilo dodat zhruba dvojnásobek Modelů 3 v porovnání s předchozími čtvrtletími. Na konci tohoto tříměsíčního období měla Tesla dodat zákazníkům 8 048 Modelů 3 a 3 776 Modelů S a X a jejich předání se očekává začátkem čtvrtého čtvrtletí. Automobilka v loňském roce slíbila dodat 100 tisíc kusů Modelu S a Modelu X. Tento slib se zatím nemění a čísla napovídají, že by se tak opravdu mohlo stát. Jak poznamenal Elon Musk, ve třetím čtvrtletí Tesla přešla z „výrobního pekla“ do „pekla dodací logistiky“.

Ještě před zveřejněním výsledků z Q3 predikovali analytici z Wall Street produkci mezi 50 a 55 tisíci Modelu 3 a dokonce i analytik společnosti Goldman Sachs David Tambererrino, který byl už dlouhou dobu skeptikem ohledně společnosti Tesla, poznamenal následující: že Tesla v Q3 dosáhne svých výrobních a dodacích cílů.

Poslední čtvrtletí ovšem nebylo pro Teslu bezvadné. Během Q3 zaznamenaly akcie výrobce na akciovém trhu několik propadů, z nichž nejvýznamnější byl prudký pád minulý týden poté, co Komise pro cenné papíry a burzu oznámila, že podala žalobu proti Elonu Muskovi v rámci jeho „finančního zajištění“. Musk rychle zareagoval, celý spor vyřešil a Tesla rychle dohnala svou ztrátu způsobenou vyšetřováním.

Je třeba poznamenat, že tato rekordní čísla byla dosažena díky pozoruhodnému týmovému úsilí od vedoucích pracovníků společnosti až po vlastníky samotných elektrických vozidel. Jak Tesla na konci třetího čtvrtletí čelila výzvám „dodávkového pekla“, někteří majitelé Tesel se dobrovolně zapojili tím, že pomáhali se seznámením a orientací nováčkům s jejich novými vozy při dodávce. I díky této iniciativní pomoci majitelů během posledních dvou víkendů ve třetím čtvrtletí mohla společnost Tesla dosáhnout rekordních výsledků. Říká se, že této pomoci se zúčastnil osobně i Elon Musk.

Výroba Tesly Modelu 3

Ve 4. čtvrtletí si Tesla vytyčila ještě ambicióznější cíle a chce nastavit stabilní tempo v produkci 10 tisíc kusů Modelu 3 za týden. A také se chystá počátkem příštího roku nasadit do produkce Model 3 Standard za 35 000 dolarů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze