Nový levný elektromobil Tesla přijde v roce 2023. Možná nebude mít volant

3
Nový levný elektromobil Tesla přijde v roce 2023. Možná nebude mít volant
Fotografie: Ondřej Hunčovský, fDrive.cz
  • V Číně se chystá nová malá Tesla pro tamější trh
  • Elon Musk slíbil menší a levnější vůz i zbytku světa
  • V tuto chvíli není jasné, jak moc spolu tyto informace souvisejí

Elon Musk svým zaměstnancům prozradil, že připravovaný nejmenší vůz Tesla, oznámený na loňském workshopu Battery day, chce automobilka uvést na trh již v roce 2023. Kompaktní hatchback, neoficiálně nazývaný Tesla Model 2, by měl zřejmě vyjíždět z čínské Gigafactory a v říši středu by měl být také vyvinutý, jenže to jsou v tuto chvíli rovněž jen dohady. Továrna totiž loni oznámila otevření nového vývojového centra v Číně, které by mělo vyvinout menší elektromobil v „čínském stylu“ a v tuto chvíli není jasné, jak tato informace souvisí/nesouvisí s oznámenou malou Teslou pro zbytek světa. Nejasnosti se ovšem netýkají veřejně oznámené základní ceny 25 000 USD (534 000 Kč), jíž by se mělo podařit dosáhnout díky 50% zlevnění baterií, které se očekává díky současnému úsilí o optimalizaci jejich výroby.

Novinka by měla být od počátku vybavena plně autonomním řízením, jehož novou verzi by měla Tesla v těchto dnech uvolnit. Na základě zkušeností s ním se pak rozhodne, zda bude příští malá Tesla vůbec vybavena volantem a pedály. Elon Musk se na to podle electrek.co dokonce zeptal i přímo svých zaměstnanců. Každopádně o záměru Tesly zbavit svá auta těchto dvou klíčových ovládacích prvků se oficiálně ví už od roku 2019 s tím, že při tehdejší prezentaci zazněl záměr vyrábět taková auta nejpozději v roce 2021. Zkušenosti nás však naučily brát časové harmonogramy americké automobilky s rezervou, a tak v tuto chvíli zřejmě není ani jasné, zda je rok 2023 pro novou malou Teslu vůbec reálný. Vzhledem k tomu, že by ve Fremontu měli do té doby stačit uvést i Cybertruck (který se podle nejnovějších informací odsouvá na rok 2023) a nový Roadster, boty bychom na to nevsadili.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Ten poloviční volant je neskutečná kravina, nedávno jsem viděl video, jak se s tím v zatáčkách řidič pral až se mu zkroutily obě ruce :) tedy když tam nebude vůbec, jen dobře.
Jakub
Jakub
To by musela být extra levná výrobně... Když by v tom bylo zahrnuto i 200k za FSD. Jedině koupit auto a pak doživotně platit měsíční paušál :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze