Tesla míří do Ruska. Nikoliv válčit, ale prodávat elektromobily

Tesla míří do Ruska. Nikoliv válčit, ale prodávat elektromobily
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk potvrdil brzký vstup na ruský trh
  • Hovořil o tom přímo s Vladimirem Putinem
  • Tesla už má vytipovaná první místa pro Superchargery

Rusko je pravděpodobně největší trh s Teslami, který není oficiálně podporován. I když zatím chybí zázemí, ve větších městech jich už jezdí překvapivé množství. V automobilovém průmyslu se zjevně na politiku nehraje, a i když jsou momentální oficiální vztahy se Spojenými státy zřejmě nejhorší od studené války, Rusové Tesly milují. Dokonce natolik, že si podomácku vyrábějí i jejich kopie. Jenže si je nemohou koupit oficiálně, takže dávají vydělat prostředníkům, případně si je dovážejí ze zahraničí. Zkrátka šedý trh jako z učebnice ekonomie.

Musk podle insideevs.com minulý týden na ruské videokonferenci prohlásil, že „se domnívá, že jsme blízko našeho oficiálního vstupu na ruský trh, což je skvělé“. Stalo se tak několik měsíců poté, co hovořil přes internetovou aplikaci osobně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ještě dodal, že Tesla hledá místa pro další továrny po světě, a není důvod, proč by jedna z nich nemohla stát případně v Rusku. Je tedy zjevné, že si s pragmatickým Putinem dobře porozuměli i přes jeho oficiální prohlášení, že jsou Spojené státy (spolu s Českem) na ruské černé listině.


Že to nejsou slova do větru, svědčí i pohled na mapu Superchargerů. Na ní jsou vidět i místa, kde se teprve připravují. Aktuálně je pět takových právě v Rusku; dvě kolem Moskvy, po jednom v Petrohradu a Velikém Novgorodu a konečně poslední na půl cesty mezi Moskvou a lotyšskými hranicemi (v pobaltských státech se rovněž chystá několik míst). Ovšem zatím také žádná chystaná lokalita pro prodejny ani servisní centra. To se ale velmi pravděpodobně rychle změní.

Tesla postupně obsazuje východ Evropy, pochopitelně obchodně. Nedávno oficiálně vstoupila na maďarský a rumunský trh, aktuálně spustila první Supercharger v Bulharsku a další dva v sousedním Srbsku. Polsko už je v byznysu zapojené naplno; Superchargerů tam rostou jako houby po dešti a nechybí ani obchodní a servisní zázemí. Další přijde na řadu zřejmě Ukrajina, i tam už na mapě najdete dvě budoucí nabíječky. Ve vzdálenějším horizontu jsou v plánu větší trhy dále na východ, například téměř bezedný Kazachstán, kvůli nim je ale životně důležité se etablovat právě v Rusku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze