Pocta Nikolovi. Tesla spustila konfigurátor v Maďarsku a Rumunsku

Pocta Nikolovi. Tesla spustila konfigurátor v Maďarsku a Rumunsku
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla hledá nové trhy na východě Evropy
  • Expanze má pokračovat jihovýchodním směrem
  • Oficiální odůvodnění společnosti je nanejvýš překvapivé

Je to jen několik měsíců, co se v Rumunsku začaly prodávat Tesly prostřednictvím externích obchodníků. Tedy model, který známe i z Česka. Do stále ještě trochu tajemné, hornaté země na Balkánském poloostrově je začala dovážet společnost Teslounge, už předtím působící v Maďarsku a rozšiřující svůj byznys jihovýchodním směrem. Jenže stejným kurzem se vydali i akvizitoři samotné Tesly a v obou jmenovaných zemích, které Husákovy děti důvěrně znají jako nevalné dovolenkové destinace ze socialistických dob, spustili oficiální konfigurátor. Ten mimo jiné okamžitě ukončil působení Teslounge v tomto oboru, dosud nevyřízené objednávky, zadané přes tuto společnost, byly stornovány.

Potvrdily se tak pověsti, že americkou automobilku začaly zajímat i rychle sílící trhy někdejšího Zalitavska. A to dokonce natolik, že porušila jednu ze svých hlavních zásad při rozšiřování zákaznické sítě: spouštět oficiální prodejní kanály pouze v zemích s vybudovaným servisním (a také prodejním) zázemím. Zatímco v Budapešti už se prý jeho vznik připravuje, Bukurešť, ani žádné jiné rumunské město zatím nic podobného oficiálně neplánuje a teslaři z obou zemí dnes jezdí na servis do Vídně. Rovněž předávání prodaných vozů probíhá v mobilním stánku a síť Superchargerů by snesla posílení; v celém Rumunsku jsou v současné době dva; jeden v Bukurešti a jeden v Temešváru, doplněné pomalými Destination chargery v Pitešti (tam se vyrábějí Dacie), Sibini a přímořské Constanci. S trochou trpělivosti by se tedy dalo s Teslou dojet přes Rumunsko k Černému moři už dnes.

V Rumunsku se expanze samozřejmě nezastaví, pokračovat má hlouběji na Balkán. A zde nám zástupci Tesly přichystali velké překvapení. Oficiální komuniké americké automobilky k tomu totiž praví, že chce v této části světa svou přítomností vyjádřit poctu praotci střídavého proudu Nikolovi Teslovi, po němž se automobilka jmenuje. Tento naturalizovaný Američan, úspěšný vynálezce, výrobce, elektrotechnik a velký soupeř „stejnosměrného“ Thomase Alvy Edisona, se totiž narodil v Rakouském císařství, na území dnešního Srbska. A my dodáváme i českou doušku. Známý světoběžník totiž kromě jiných škol vystudoval jeden semestr v roce 1880 i na pražské Karlově univerzitě. A můžeme se smyčkou vrátit k Husákovým dětem, které se v dětství i dospělosti dívaly na televizory a poslouchaly rádia, gramofony i magnetofony jaké značky? Samozřejmě Tesla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze