Nová iniciativa Toyoty a Fordu urychlí vývoj chytrých aplikací

Nová iniciativa Toyoty a Fordu urychlí vývoj chytrých aplikací
  • Zmíněné automobilky proto založily SmartDeviceLink
  • Sdružení má spravovat open source nástroje pro vývoj aplikací pro chytré telefony a infotainmenty
  • Mezi další členy patří Mazda Motor Corporation, PSA Group a další

SmartDeviceLink Consortium je nové sdružení, které má spravovat software typu open source pro vývoj mobilních aplikací pro chytré telefony k instalaci do palubních systému. Sdružení založila Toyota a Ford.

Jeho členy budou i další společnosti, zmínit můžeme například Mazda Motor Corporation, PSA Group, Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) a Suzuki Motor Corporation. Za dodavatele zde budou zastoupeny společnosti Elektrobit, Luxoft a Xevo. Předběžný záměr o vstup do uvedeného sdružení dále podepsaly firmy Harman, Panasonic, Pioneer a QNX.

Nasazení open source platformy poskytuje automobilkám a dodavatelům jednotný standard pro následnou integraci mobilních aplikací. Výhodou pro vývojáře je možnost zaměřit se na tvorbu optimálního uživatelského rozhraní na základě jediného řešení k propojení mobilních aplikací, využitelného všemi zúčastněnými automobilkami.

„Za rozhodnutím Fordu založit SmartDeviceLink je především podpora inovací, přičemž právě toto sdružení je zásadním krokem k naplnění uvedeného cíle,“ komentoval událost Doug VanDagens, globální ředitel Ford Connected Vehicle and Services a člen představenstva sdružení.

„Zákazníci budou těžit z nového pokrokového rozhraní pro aplikace, ke kterému přispěje intenzivnější spolupráce a zapojení vývojářů,“ nechal se slyšet Šigeki Tomojama, prezident divize Connected Company automobilky Toyota, a doplnil: „Konektivita mezi smartphony a palubními rozhraními je jednou z nejdůležitějších online služeb. Prostřednictvím SmartDeviceLink můžeme zákazníkům tuto službu nabídnout s patřičným zabezpečením. Máme radost, že budeme spolupracovat s mnoha automobilkami a dodavateli, kteří na tuto věc nahlížejí podobně.“

Největší výhoda pro koncového zákazníka spočívá v tom, že díky otevřenosti se bude moci na vývoji podílet více vývojářů, kteří budou kód vylepšovat. SmartDeviceLink navazuje na krok automobilky Ford, která v roce 2013 otevřela svoji platformu AppLink komunitě vývojářů. Celkově tento software používá více než 5 milionů vozidel. Mezi nejoblíbenější aplikace patří Pandora, Spotify, iHeartRadio a AccuWeather.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze