V 10 letech začínal na Fordu T. Ve 101 letech si zajezdil s elektrickým Mustangem

V 10 letech začínal na Fordu T. Ve 101 letech si zajezdil s elektrickým Mustangem
Fotografie: Ford
  • Brit jezdí už 91 let ve Fordech, ve svých 101 letech stále aktivně řídí
  • Tamější zastoupení značky jej posadilo za volant dvou převratných Fordů
  • Co říkal na moderní elektromobil?

Pan Harold Baggott se narodil se v roce 1920. Vyrůstal na farmě, celý život jezdil ve Fordech a stále aktivně řídí. Není divu, je to totiž ve svých 101 letech kromobyčejně čiperný pán. Život britského důchodce tak trochu připomíná román či reklamní latinu, avšak je pravdivý. Stejně jako fakt, že pan Baggott ve svém životě už zažil definitivní nástup spalovacích motorů a jejich zdrcující vítězství nad parní (a paradoxně i elektrickou) trakcí. A nyní se dožil i začátku jejich konce.

Haroldovi bylo 10 let, když se naučil řídit Ford T, přestavěný na mlékařskou dodávku. Tak dlouho s ním jezdil kolem farmy, až se z něj i přes mladý věk stal řidič Fordu. A tím zůstal dodnes, on i jeho rodina soukromě vlastnili v průběhu let 20 různých modrých oválů. Nepočítaje v to 140kusovou flotilu minibusů, kterou pan Baggott jako penzionovaný majitel autodopravy a cestovní kanceláře dříve provozoval. Vůbec první byl litrový tudor Ford 8 Popular, pořízený za sto liber šterlinků v roce 1937 (to byl tehdy velmi solidní roční plat), tedy rok nato, co si novopečený řidič pořídil řidičský průkaz, tehdejší novinku. Ještě před válkou jej stihl vyměnit za rovněž malý Ford Anglia. A značce Ford pak už zůstal věrný.

Něco takového je třeba pořádně oslavit, a tak jej britský Ford pozval k dvojnásobnému vzpomínání. Nejdříve si pan Baggott oživil vzpomínky za volantem Fordu T z muzejních sbírek, o 5 let staršího než je on sám, a pak následovala cesta v čase o více než století vpřed. A v British Motor Museum v Beaulieu, nedaleko jeho domovského Hampshiru, na Harolda čekal Ford Mustang Mach-E. Stále aktivní řidič se v doprovodu své rozvětvené rodiny posadil za jeho volant a na konci dokázal, že duševní svěžest není otázkou věku. Prohlásil totiž, že bedlivě sleduje přechod na elektromobilitu a považuje za velmi vzrušující posadit se 91 let od své řidičské maturity do ztělesněné budoucnosti. Nejvíce ocenil ticho na palubě. „Aspoň vím, čím jednou budou jezdit mí pravnuci,“ dodal nakonec. To nebyla tak vzdálená věštba, jak by se mohlo zdát. Pravnuci totiž pana Baggotta doprovázeli a staršímu z nich je 15 let. Je tedy pravděpodobné, že se jeho prvních řidičských krůčků praděda ještě dožije, což mu srdečně přejeme.

Ford T
101letý Harold Baggott s Fordem T z roku 1915 a svou početnou rodinou

Technické parametry Ford Mustang Mach-E RWD SR

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 713 × 1 881 × 1 625 mm, 2 047 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon198 kW, 269 koní, točivý moment: 430 Nm
Baterie75,7 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 115 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,2 kWh / 100 km, dojezd: 440 km
Cena od1 458 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze