Německý soud rozhodl, že Tesla klamala názvy Autopilot a Full Self Driving

Německý soud rozhodl, že Tesla klamala názvy Autopilot a Full Self Driving
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Mnichovský soud rozhodl, že Tesla klamala zákazníky ohledně autonomních systémů
  • Tesla v Německu nyní nesmí nabízet funkce Autopilot a Full Self Driving

Nezisková organizace „Centrum ochrany proti nekalé soutěži“ podala na společnost Tesla žalobu kvůli tomu, že slibuje zákazníkům více, než jim může poskytnout. Informaci o tomto sporu přináší cnbc.com.

Tesla v Německu nesmí používat názvy Autopilot a FSD

Mnichovský soud této neziskové organizaci vyhověl a rozhodl, že Tesla skutečně klamala zákazníky názvy svých funkcí „Autopilot“ a „Schopnost plně autonomního řízení“ (FSD – Full Self Driving). Zakázal tedy společnosti Tesla, aby ve svých reklamních materiálech tyto pojmy používala. Ve výsledku to znamená, že Tesla tyto funkce v Německu nesmí aktuálně nabízet. Proti rozhodnutí soudu se však může odvolat.

Právník neziskové organizace, Andreas Ottofuelling, argumentoval tím, že právní rámec pro autonomní řízení ve městě zatím neexistuje. To je i důvod, proč tyto funkce vozů Tesla v USA mají mnohem více možností, zatímco v Evropě jsou velmi omezené. A právě i tím právník dále argumentoval, protože zde tyto funkce zatím nefungují tak, jak jsou inzerovány.

Autopilot je standardní funkcí vozů Tesla, je to v podstatě pokročilý systém asistence řidiče a podobný se vyskytuje i v mnoha jiných autech na trhu. Zvládá například udržování v jízdním pruhu nebo udržení bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel.

Naopak funkce „Schopnost plně autonomního řízení“, pro kterou se používá zkratka FSD (Full Self Driving), je za příplatek. Ten se postupně zvyšuje s tím, jak přibývají nové funkce. V Evropě jsou tyto funkce ale omezené a auto vyžaduje, aby byl řidič stále ve střehu a připraven zasáhnout. Je to ale dané právě již zmíněným právním rámcem. Faktem ale je, že kdo si FSD koupí za současnou cenu, bude mít k dispozici i funkce, o které se rozšíří v budoucnu, aniž by musel připlácet.

Vývoj však Tesle trvá déle, než slibuje například Elon Musk, ale faktem je, že často je překážkou právě legislativa, což ostatně i Elon Musk nedávno řekl. Zmínil, že ze strany Tesly by mělo být plně autonomní řízení připraveno do konce letošního roku, ovšem otázkou je legislativa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze