Tesla Robotaxi je stále v plánu na tento rok, záleží to na legislativě, říká Musk

Tesla Robotaxi je stále v plánu na tento rok, záleží to na legislativě, říká Musk
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Tesla původně oznámila plán spuštění Robotaxi do konce roku 2020
  • Elon Musk ujišťuje, že po funkční stránce by to mělo být připravené, záleží na legislativě

Elon Musk říká, že plán na milion vozidel Tesla Robotaxi na silnicích do konce roku 2020 je stále ve hře, čeká na schválení regulací. Informaci o tom, co Elon Musk napsal na Twitteru, přináší Electrek.co.

Na loňské akci „Autonomy Day“ oznámil Elon Musk plán Tesly nasadit do konce roku 2020 celkem milion „vozidel Robotaxi“ do sítě pro sdílení samořiditelných aut. Jedná se o rozšíření plánu Tesly zlepšovat funkci Autopilot ve všech vozidlech vyrobených od roku 2016 tak, aby tato vozidla byla schopna samostatně řídit.

Jakmile bude tato schopnost k dispozici prostřednictvím bezdrátové aktualizace softwaru, kterou Tesla plánuje nasadit do konce roku 2020, firma předpokládá, že bude mít na cestách přes milion vozidel s hardwarem nezbytným pro provoz nového softwaru.

Musk se však předtím mýlil v předpokladu doby, kdy dojde k nasazení plně autonomního řízení. Na dotaz, jak dlouho ještě bude trvat nasazení Tesla Robotaxi a zda to bude v roce 2023, odpovídá, že stále věří ve schopnost Tesly splnit plán do konce roku 2020, ale závisí to na legislativě. Podle něj to z hlediska funkcionalit vypadá dobře.


I kdyby se to ale opravdu povedlo a legislativa to v USA umožnila, v Evropě si ještě budeme muset dlouho počkat. Máme mnohem komplikovanější legislativu a navíc i náročnější podmínky, jak jsme zmiňovali i v posledním Future Castu. Takže když Tesla zvládne projet bez řidiče ulicemi amerických měst, které jsou široké a podle pravítka, tak to ještě neznamená, že to stejné zvládne třeba v centru Prahy nebo v jiných evropských městech, jejichž centra byla budovaná před stovkami let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze