Nejlepší auto Green NCAP roku 2022 je Dacia Spring

Nejlepší auto Green NCAP roku 2022 je Dacia Spring
Fotografie: Petr Vomáčka, fDrive.cz
  • Dacia vyhrála hodnocení automobil s nejnižším dopadem na životní prostředí
  • Druhá je Tesla Model 3 a na třetím místě se umístily shodně 3 elektromobily

Green NCAP v tiskové zprávě oznámila, že celkovým vítězem kategorie automobil s nejnižším dopadem na životní prostředí v roce 2022 je Dacia Spring. Vůz je vybaven elektrickým pohonným ústrojím a dosáhl nejlepšího celkového pětihvězdičkového hodnocení. Na druhém místě tohoto hodnocení se umístila Tesla Model 3 a na třetím místě je skupina dalších elektromobilů.

Dacia Spring, stejně jako ostatní elektrická vozidla, dosáhla maximálních výsledků v indexu v hodnocení čistého ovzduší, ale také dosáhla nejvyššího celkového výsledku Green NCAP v indexu skleníkových plynů a dosud nevídaných 9,8 v indexu energetické účinnosti. Díky čistě elektrickému pohonu a nízké hmotnosti získává kompaktní městský vůz plný počet bodů ve třech ze čtyř testů, přičemž spotřeba energie je nižší než maximální bodový práh Green NCAP. 89 % energie odebrané z elektrické sítě je k dispozici také na výstupní straně z baterie, což ukazuje na efektivní proces nabíjení a vybíjení. Výsledky testů dokazují, že elektromobil je ekologickým vozem, a to nejen díky absenci lokálních emisí znečišťujících látek, ale také zásluhou nízké spotřeby energie.

„S tímto vynikajícím výsledkem nastavuje malý vůz Dacia standard v tomto odvětví. Dacia si dala za cíl vyvinout malý vůz, který svým designem reaguje na potřeby spotřebitelů, ale také na výzvy udržitelnosti na naší planetě. S tímto modelem je společnost před mnoha jinými výrobci, pokud jde o dopad na životní prostředí,“ říká Dr. Aleksandar Damyanov, technický ředitel Green NCAP. Na druhém místě byla Tesla Model 3 s celkovým skóre 9,8. Na třetím místě je s hodnocením 9,6 shodně Nio ET7, Renault Megane E-Tech a Cupra Born. Pomyslnou bramborovou medaili mají Audi Q4 e-tron a Hyundai Ioniq 5 s bodovým hodnocením 9,1.

Technické parametry Dacia Spring

Konstrukcehatchback, 3 734 × 1 579 × 1 516 mm, 970 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon33 kW, 45 koní, točivý moment: 125 Nm / 500 ot/min
Baterie26,8 kWh (27,4 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 30 kW, palubní: 6,6 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 12 kWh / 100 km, dojezd: 220 km
Cena od511 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze