Návod k Modelu 3 odhalil výkon, objem kufru i to, co se stane po vybití

2
Návod k Modelu 3 odhalil výkon, objem kufru i to, co se stane po vybití
Fotografie: tesla.com
  • Objem kufru je 427 litrů
  • Točivý moment činí brutálních 3 700 Nm
  • Vůz se sám vybíjí a je potřeba jej zhruba jednou ročně dobít

Na světlo světa se nedávno dostal celý návod pro Teslu Model 3, který odhalil dosud neznámé informace. Všechny nejspíše bude zajímat výkon, protože jsme zatím měli pouze údaj o zrychlení pod 6 vteřin. Tesla takového zrychlení dosáhne díky 220koňovému elektromotoru, který má neskutečný točivý moment 3 700 Nm. Špičku výkonu pak naleznete v 17 900 otáčkách. Akumulátor má přitom kapacitu 75 kWh a návod navíc ukazuje, že vůz není ani nijak extrémně těžký. Jeho váha činí bez řidiče a zavazadel 1 741 kilogramů se všemi provozními kapalinami (ale těch moc není). Rozložení hmotnosti je pak v poměru 44,5 na 55,5 % s převahou zadní nápravy.

Kufr má slušný objem 15 krychlových stop, což v našem metrickém systému znamená 427 litrů. Pravděpodobně se ale jedná pouze o kapacitu kufru vzadu. Nakonec ještě můžeme zmínit jednu zajímavost, která řeší málo šťávy v baterii. Tesla Model 3 se totiž sama vybíjí, mimo jiné proto, že neustále napájí elektroniku vozu. Podle Tesly jde o méně než jedno procento baterie týdně při zapnutém a tři procenta týdně při vypnutém šetřivém módu.

Automobilka varuje, že úplné vybití baterie by mohlo akumulátor poškodit. Pokud kapacita baterie klesne pod 5 %, Tesla bije na poplach a odpojuje všechnu nepotřebnou elektroniku. Jakmile dojde k odpojení, je nutné do dvou měsíců vůz dobít, nebo riskujete nepříjemnosti. Při plném nabití však máte minimálně rok na cestování po světě, pak by se hodilo Teslu na chvíli do zásuvky připojit. Nebo nám prostě půjčte kartu a my vám o ní budeme v nepřítomnosti pečovat.

Tesla Model 3 Long Range (E5)

Rozměry4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
Výkon258 kW
Baterie75 kWh, NACS, CCS Combo, Mennekess
Dojezd614 km (WLTP)

Zdroj: insideevs.com