Nástupce Jaguaru XJ bude elektromobil. Dočkáme se již příští rok

Nástupce Jaguaru XJ bude elektromobil. Dočkáme se již příští rok
  • Britská automobilka musí vlajkovou loď odlišit od BMW 7 a Mercedesu třídy S
  • Dojezd bude minimálně 500 kilometrů a výkon přes 400 koní

V Jaguaru byl model XJ několikrát propírán, dokonce se mluvilo o tom, že zůstane bez nástupce. XJ špatně odolávalo před konkurencí BMW řady 7 nebo Mercedes-Benz třídy S, k tomu zákazníci víc než po limuzíně začínají toužit po SUV.

Jaguar XJ 2019

Jaguar chce ale pořád mít vlajkovou loď limuzínu a rozhodl se tak uvařit úplně nový recept. Doposud vsázel více na klasiku a aristokracii, tentokrát se ale chce soustředit na špičkovou technologii a elektrický pohon. Rázem se tak diferencuje od klasických luxusních limuzín a vplouvá do rybníčku Tesly Model S, kterou však může hravě porazit kvalitním interiérem.

Vzhled další generace modelu XJ bude mít na starost Ian Callum a jeho tým. Pan Callum stojí také za prvním elektrickým Jaguarem I-PACE, můžeme tedy čekat stejný designový směr. Je proto velice pravděpodobné, že vůz bude vypadat podobně, jak si jej představuje magazín Autocar. Designér říká, že je pro něj model XJ velmi osobní a chce, aby se udržel na pozici vlajkové lodi i nadále.

Pro britskou automobilku už ale dávno není hlavním trhem Evropa a chce se spíš soustředit na Čínu a Severní Ameriku. Nabízí se základ použitý pro první elektromobil I-PACE, což znamená dva motory a pohon všech kol. Výsledný výkon tedy pravděpodobně nebude pod 400 koní a dojezd nebude menší než 500 kilometrů.

Zdroj: autocar.co.uk

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze