Elektromobily, které se neprosadily. Podívejte se na ty nejzajímavější

Elektromobily, které se neprosadily. Podívejte se na ty nejzajímavější
Fotografie: Škoda Auto
  • Zrušeno bylo elektrické Audi, Jaguar i Morgan
  • Jaguar XJ EV se nedostal ani do prodeje

Mělo se jednat o nový model a nástup v novém segmentu prodejů, ale buď sám čas, nezájem zákazníků nebo samotný výrobce ukončil prodej vozidel. Dokonce se párkrát v historii stalo, že auto bylo připraveno do prodeje, ale na poslední chvíli se nakonec neukázalo světu ani v prodeji. My se na pár takových elektromobilů podíváme.

Audi R8 e-tron

Audi v roce 2014 vyrobilo prvních 10 prototypů superrychlého elektromobilu R8 e-tron. Světovou premiéru si auto odbylo na ženevském autosalonu v roce 2015, následovalo vystavení v autosalonech a jeho prodej s cenovkou jeden milion eur, za což jste v té době mohli koupit zhruba pět plnohodnotných R8 V10+ a ještě vám zbylo na pneumatiky a benzín. Elektromobil měl výkon 340 kW, z 0 na 100 km/h zrychlil za 3,9 sekundy, rychlost omezil na 210 km/h a dojezd na jedno nabití 92kWh akumulátoru byl 450 km. Asi kvůli ceně se prodalo méně než 100 kusů tohoto elektrického modelu a automobilka ho stáhla z trhu.

Audi R8 e-tron

Morgan EV3

Morgan byl důkazem toho, že elektrická auta mohou být i retro, zábavná a tříkolová. Přestože výrobce a zároveň prodejce limitovaných kusů neměl potíže s prodejem vozu, který byl poprvé představen v roce 2015, došlo k problémům ve spolupráci při výrobě, která probíhala ve společnosti Frazer-Nash Research. Kvůli tomu došlo k zániku tohoto unikátního elektromobilu. Auto mělo baterii o kapacitě 21 kWh a dojezd necelých 200 km.

Morgan EV3

Jaguar XJ EV

Přepracovaná elektricky poháněná limuzína XJ měla být představena v roce 2021, aby se připojila k ostatním modelům značky Jaguar. V únoru však společnost oznámila, že prakticky dokončený projekt bude zcela zrušen, jelikož neodpovídá budoucí vizi automobilky. Jaguar tak ještě před samotným představením auto stáhnul a zůstane asi jen v muzeu jako nedokončený projekt.

Jaguar XJ EV
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze