Mercedes EQS je elektrický dálniční koráb. Kolik reálně ujede kilometrů?

Video
5
Mercedes EQS je elektrický dálniční koráb. Kolik reálně ujede kilometrů?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz

Mercedes EQS aspiruje na pozici nejlepšího elektromobilu současnosti. Má nejlepší aerodynamiku, obří baterii, dlouhý dojezd a nabídne ultimátní pohodlí i moderní technologie. Má to být pomyslná třída S v elektrickém světě. A jako taková by měla být určena na polykání dálničních kilometrů. Jak na tom vlajková loď s třícípou hvězdou ve znaku na dálnici vlastně je? Kolik ujede reálně kilometrů? To jsme zjistili v našem testu.

Pravidelně pro vás testujeme reálný dojezd elektromobilů, který se může v některých podmínkách značně odlišovat od udávaného WLTP dojezdu. Do naší redakce zamířil na klasický redakční test také špičkový Mercedes EQS, vlajková loď suttgartské automobilky a zároveň aspirant na nejlepší elektromobil současnosti. Má špičkovou aerodynamiku, obří baterii, dlouhý dojezd, dechberoucí technologie a neméně dechberoucí cenu.

Kolik ujede Mercedes EQS na dálnici v zimě?

Testu jsme podrobili verzi EQS 450+ a jde mimo jiné o stejný kus, se kterým kolegové dosáhli českého rekordu jízdy na jedno nabití přes 850 kilometrů, a to se nijak neloudali. Kromě výborné aerodynamiky za to může pochopitelně také obří baterie, která má využitelnou kapacitu 107,8 kWh (celkovou 115 kWh). Je to největší baterie, kterou dnes můžete v Česku prodávaném osobním elektromobilu najít. Verze 450+ má pouze náhon na zadní kola – jde tak ze všech verzí o tu s nejdelším dojezdem. Pakliže preferujete větší dynamiku, můžete zvolit verzi EQS 580 nebo dokonce AMG, obě poskytují pohon na všechna čtyři kola 4MATIC a do sedačky vás zatlačí s větší silou.

Mercedes-Benz EQS

Mercedes EQS už prošel naším komplexním testem spotřeby a dojezdu na našem standardizovaném 60km okruhu, nyní se zaměříme na náš standardní test dálničního dojezdu. Jako již tradičně pojedeme na trase Praha–Zličín (nabíjecí stanice PRE Metropole Zličín) na Rozvadov a zpět, což je vzdálenost 290 kilometrů. Auto máme obuté na zimních 20" pneumatikách 255/45 a od Hyperchargeru PRE vyjíždíme se 100% nabitím. Auto indikuje dojezd 600 kilometrů, při maximální úspoře energie (mimo jiné s vypnutou klimatizací a omezenou dynamikou) pak dokonce 723 kilometrů. My už ale víme, že to je v případě dálniční jízdy nesmysl a bude to méně. Venku jsou jen 4 °C, test lze tedy považovat za zimní a při letních teplotách by byl dojezd určitě ještě o pár procent lepší, nejen kvůli teplotě, ale i díky obutým letním pneumatikám.

Po nabití Mercedes ukazuje dojezd 720 kilometrů (mimo dálnici). Potěší pokročilými možnostmi úspory energie a prodloužení dojezdu, stejně jako příkladným ukazováním procentuálního nabití v cíli i na mezizastávkách

Mercedes má skvělý infotainment MB UX, my navíc máme příplatkovou plochu Hyperscreen za čtvrt milionu korun, která trojicí displejů nahrazuje klasickou přístrojovou desku. Auto hned ukazuje, že na Rozvadov přijedeme s 65 % a při dojezdu zpět zbude ještě 28 %. Vyrážíme. Užívám si úžasnou tichost a pohodlí Mercedesu, který je nejpohodlnějším elektromobilem současnosti. Tečka. Dálnice je zcela prázdná, a tak se nám daří dosáhnout průměrné rychlosti 125 km/h. Po vyšplhání na Rozvadov je spotřeba 28 kWh na 100 km vyšší, než jsem předpokládal, stále ale slušná, když vezmeme v potaz zimu, velikost auta, rychlost a trasu směrem do kopce.

Finální spotřeba po necelých 300 kilometrech dálničního dojezdu. V baterii zůstala ještě třetina energie.

Zpět do Prahy je to ale logicky z kopce a spotřeba se drží kolem velmi pěkných 20 kWh na 100 km. Celková spotřeba na celé trase tak činí 24,6 kWh na 100 km. Po 290 kilometrech rychlé dálniční jízdy na hranici limitů pak vozu zbývá ještě celá třetina baterie (32 %), což v praxi znamená reálný dálniční dojezd přes 400 kilometrů. Po dojezdu k metropoli Zličín jsme se tak rozhodli udělat něco, co jsme si u žádného jiného auta nedovolili. Vyjeli jsme znovu na dálnici, tentokrát na pražský okruh a dále na kopcovitou D1. I po 360 kilometrech dálniční jízdy má EQS ještě 13 % zbývající baterie a k nabíjecí stanici Ionity přijíždíme po 383 kilometrech a ještě se 7 %. Auto by jelo dál, ale tělo si žádá zastavit, volání přírody už je velmi hlasité.

Sečteno podtrženo – Mercedes EQS splnil vysoká očekávání a skutečně jde o výborného elektrického polykače dálničních kilometrů, se kterým i v zimě na dálnici ujedete přes 420 kilometrů, v létě bych pak očekával i 450 kilometrů. Hledáte-li tedy luxusní elektromobil s velmi dlouhým dojezdem a výbavou po všech směrech bez kompromisů, EQS vaše vysoké standardy splní.

Mercedes-Benz EQS 450+

Rozměry5 216 × 1 926 × 1 512 mm, 2 480 kg
Výkon245 kW
Baterie112 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)733 km

Foto: Martin Pultzner, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Auto fajn, jen se nesmí jet 130 a být opravdu zima tedy -10°C :)
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Zajímavé je ,že pokud to porovnate s auty ,které mají cca poloviční baterií tak je výsledek také cca poloviční v počtu km. Tak se zdá, že aerodynamika zas tak moc neudělá. Ovšem sečteno podtrženo: EQS a LUCID ,Rozvadov a jedem směr Ostrava. 🙂Tak kdy se nám tu ukáže v CZ
Jan Effenberger
Jan Effenberger
Auto jako drahá hračka pro milionáře. Jsem zvědavý, kdy bude použitelný elektromobil za rozumné peníze pro běžné lidi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze